Exista viata dupa 70 de ani
Am dat peste o inamica de-a Elenei Ceausescu datorita colegului meu, Cosmin Popan. El a gasit-o si a facut un material senzational, dupa parerea mea. O poveste de viata lipsita de patetismul obisnuit al atator povesti de viata spuse si scrise pana in prezent.
„A plecat din România la 28 de ani, după ce fusese dată afară de Elena Ceauşescu de la Institutul Naţional de Cercetare Chimică. A dat lecţii de Macintosh la Paris, iar anul trecut s-a mutat la Londra. Julie Kertesz coordonează la 75 de ani un grup de fotografie pe Flickr cu 2.300 de membri, are o mână de bloguri şi un jurnal din 1944 urcat în întregime pe net”, incepe articolul.
si povestea continua:
„“În noiembrie 1958 a venit să îmi ia masa, biroul unde lucram de ani de zile. Cum nu am vrut să îi cedez, a început să ţipe, eu i-am spus să nu ţipe şi să facă isterie şi, până la urmă, i-am spus că o voi întreba pe şefa mea. M-am dus apoi la vecini şi am întrebat cine este nebuna asta. Faptul că s-a aflat că nu ştiam pe cine am jignit s-a dovedit în favoarea mea. Nu m-au omorât şi nu m-au dus la închisoare”, continuă ea. Consecinţele nu au întârziat însă să apară: “A doua zi nu mi-a mai dat voie să intru la institut şi m-au dat afară. Cu trei zile înainte de susţinerea diplomei am aflat că am fost declarată «inamic al poporului» şi dată afară de toate universităţile. Mi s-a interzis inclusiv să lucrez ca şi simplă muncitoare timp de doi ani. Am lucrat apoi o lună, că «s-a pierdut dosarul», chiar înainte să plecăm din România”.”
O gura de aer, iar apoi neprevazutul:
„“Trecusem de 70 de ani când am început bloggingul. Tot cam pe-atunci m-am apucat de făcut şi poze şi am descoperit Flickr-ul. Viaţa este atât de minunată şi sunt atâtea lucruri de făcut, de învăţat şi de trăit chiar şi după ce ai trecut de 70 de ani”, stă scris la secţiunea “About” de pe contul său de pe celebrul site de foto sharing.
E, de altfel, aproape imposibil să-i cuprinzi toate extensiile virtuale pe care şi le-a creat până acum. A adunat în doar trei ani peste 300.000 de vizitatori la cele aproape 30.000 de fotografii postate pe Flickr, aşa că s-a gândit să înfiinţeze un grup pe această platformă, “afterclass! group”, unde a adunat peste 2.300 de membri alături de care îşi perfecţionează tehnica fotografică.” ”
and it only gets better:
„Pe lângă contul şi cele alte câteva grupuri create pe Flickr mai ţine două bloguri de actualitate, unul în engleză, Going to London after 70 , celălalt în franceză, Il y a de la vie après 70 ans , care este favoritul ei şi care e citit zilnic de 200 de oameni. La care se mai adaugă două jurnale scrise de mână şi recuperate în format electronic: Retro blog, care acoperă perioada 1944-2004, respectiv unul şi mai vechi, Journal de Julie , scris de la vârsta de 10 ani şi până la 30 de ani, când a plecat din România. Plus un blog dedicat ţării natale
“Petrec una-două ore pe zi făcând blogging, dar mă ocup mult şi de grupurile de pe Flickr, mai pierd între 3 şi 6 cu realizarea de poze şi cu prelucrarea lor. Ajung astfel şi la şapte ore de muncă pe zi. Dimineaţa mă trezesc la 5, până la 9 postez, am grijă de grupurile de pe Flickr, iar apoi merg să fac alte poze”, îşi prezintă Julie dependenţa. Efortul îi este recompensat de sutele de fani online care îşi exprimă admiraţia faţă de munca ei: “Ce mi-ar plăcea să îmbătrânesc precum Julie! Să profit mereu de viaţă şi să mă amuz. Câtă energie!”, exclamă unul dintre ei, completat de altul: “Ce sănătate, ce activitate, Julie! Eşti o bună spectatoare a lumii, eşti atentă, eşti entuziastă”. Ea le întoarce recunoştinţa: “Sunt din toată lumea şi e atât de minunat. E, într-adevăt, foarte încurajator”.”