Falsa discuţie despre Constituţie

octombrie 19, 2009 133

Fiecare are dreptatea lui. (Şi asta deja duce la haos). Nou-formata majoritate spune că e dreptul ei de majoritate ca preşedintele să numească premierul propus de ea. Minoritatea prezidenţială se bate pe litera legii (şi-atît!): scrie în Constituţie că preşedintele desemnează premierul ? Scrie ! Să lăsăm votul din Parlament să decidă dacă propunerea şefului statului e mai bună sau mai proastă ca a partidelor. „Dar de ce să mai pierdem zece zile (constituţionale) şi să adîncim criza, dacă noi vă spunem de pe-acum că nu acceptăm decît varianta noastră ?” se lamentează majoritatea. „Pentru că între timp poate vi se schimbă gusturile. Sau numărul de parlamentari”! susură ultra-minoritatea.
Constituţia a devenit cartea cea mai răsfoită în direct la televizor (şi poate singura). Referirile la articole şi paragrafe, la manualele de interpretat şi descîlcit litera şi spiritul legii supreme, aluziile la Curtea Constituţională sau la precedente juridice au darul să obosească îngrozitor. Cunosc jurnalişti cu experienţă care dau ochii peste cap cînd politicienii vin cu broşurica tricoloră sub braţ, darămite alegătorii după o zi de lucru. Constituţia României e ca o reţetă de la doctor: ai mare nevoie de ea, dar nimeni nu înţelege scrisul. 
Cînd toţi au dreptate, unul singur are ceva de cîştigat din asta. Cel care i-a vîrît pe toţi în horă şi le-a închis poarta. Dacă începe cu proceduri şi sesizări pe la instanţe, noua majoritate va fi arătată cu degetul că trage de timp şi pune în pericol rezolvarea crizei, acordul cu FMI, pensiile şi salariile. Cu fiecare minut petrecut discutînd cu nesuferita de carte în faţă, cu atît capitalul de imagine obţinut de pe urma nominalizării unui Klaus Johannis scade. Cu atît creşte şi îndoiala: la urma urmei, Croitoru ce-are ?! 
Am auzit de sute de ori cît de imperfectă e Constituţia şi cum ar trebui să ne hotărîm ce fel de regim vrem. Însă discuţia de acum nu e despre Constituţie. E despre privilegii, pensii nesimţite, dormit în fotolii luxoase, „256” (noul „322”) şi, mai ales, unu contra toţi. În momentul de faţă, discuţia e mai mult aluzie. Va deveni discuţie în toată regula peste cîteva zile, după votul din Parlament !

VoxPublica
VoxPublica
133 comments on “Falsa discuţie despre Constituţie
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.