Familia de Medici e falimentata de criza financiara

ianuarie 12, 2009 0

Un efect nefericit al deciziei guvernului BOC de a bloca posturile disponibile din sistemul de stat este ca a pus in bot o intreaga generatie de medici care urmau sa-si dea examenul de specialist in primavara.
Tocmai ce s-au anuntat pe site-ul Ministerului Sanatatii datele de examen. Asa ca, pentru a fi inteles si de mai putin cunoscatorii sistemului medical, anul asta, cei care termina rezidentiatul sustin examenul de medic specialist (impreuna cu cei care au terminat rezidentiatul anii trecuti , dar nu au luat examenul de specializare pana acum). Examenul ii va clasa pe cei care reusesc in alta grupa de salarizare si de capacitate profesionala. Insa nu le asigura si un post unde sa lucreze. Ca urmare, ei nu mai pot fi platiti ca rezidenti. Insa ca medici specialisti gasesc posturile din spitale blocate si iar nu pot fi angajati. Pe de alta parte, numarul medicilor care pleaca din Romania e tot mai mare.
Deci examenul de medic specialist a devenit un fel de examen pentru a intra in somaj…
Concluzia e clara: din toata tara, dintre toate posturile platite gras, tocmai medicii au trebuit sa fie bagati in somaj fortat…. Actul normativ care a facut-o are insa o precizare vaga, ce lasa o portita de scapare. Numai ca e nevoie de aprobari si supra-aprobari…. ce necesita fiecare diverse semnaturi… si diverse cantitati de buna-vointa…. pentru a putea obtine un post de medic specialist intr-un spital.
P.S. Pentru ca mai multi studenti de la medicina m-au intrebat ce se intampla cu programa pentru rezidentiat, si aceasta s-a afisat: e aceeasi de anul trecut. Insa pentru asta, responsabilii din minister si de la centrul de perfectionare au trebuit sa se gandeasca mai mult decat estimasera initial.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.