”FED e blocată, la fel Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei, Banca Angliei… Vine mama tuturor crizelor!”
Cei care nu știu cum a fost lumea în anii 30 ai secolului trecut ar face bine să asculte semnalele de alarmă trase zilele acestea de cei mai renumiți economiști ai lumii.
Nouriel Roubini este profesor de economie la Universitatea din New York. Acest expert a fost unul dintre puținii economiști care au anticipat criza din 2007 cu o anumită precizie și acuratețe.
Roubini a declarat zilele trecute că scenariul actual are cele mai grave ingrediente similare celor care au dat naștere crizei ”stagflationiste” din anii 70 și crizei datoriilor după criza din 2007.
Rezultatul poate fi o nouă criză care ajunge să se transforme într-o depresie economică (ani de durere pentru populația lumii).
Nivelurile datoriei publice și private (în special la companii) sunt la cele mai ridicate din ultimele decenii, în timp ce inflația începe să-și recapete forța, impulsionată de politici fiscale și monetare fără precedent (continuă să crească datoria publică).
„Stadiul actual este pregătit pentru mama crizei stagflationare a datoriilor în următorii câțiva ani”, spune Nouriel Roubini într-un articol publicat în The Guardian.
„La urma urmei, ratele datoriei în economiile avansate și pe majoritatea piețelor emergente au fost mult mai mici în anii 1970, motiv pentru care, istoric, stagflarea (n.r. – termen care definește combinația dintre două mari probleme economice: stagnarea și inflația) nu a fost asociată cu crize ale datoriilor”, explică Roubini.
Dar nivelurile actuale ale datoriei (continuă să crească în 2021) ar necesita niveluri de inflație care nu sunt accesibile pentru populație.
Pe de altă parte, în timpul crizei financiare din 2007, nivelurile ridicate ale datoriilor (publice și private) au provocat o criză severă a datoriilor (intensificată odată cu izbucnirea bulelor imobiliare), dar recesiunea ulterioară a dus la o inflație scăzută, care a fost la un pas de deflație.
Criza creditului și izbucnirea bulei imobiliare a fost o lovitură a cererii agregate, care a permis inflației să rămână foarte scăzută. Cu toate acestea, astăzi riscurile astăzi sunt de partea ofertei, în timp ce cererea are un rezervor plin de benzină.
Cel mai rău din anii 70 și 2007
„Astfel, rămânem cu cel mai grav fenomen din anii 1970 încoace și din perioada 2007-2010. Ratele datoriilor sunt mult mai mari decât în anii 1970 și o combinație de politici economice laxe și șocuri negative de aprovizionare amenință să alimenteze inflația mai mult decât deflația, stabilind etapă pentru mama crizei stagflationare a datoriilor în următorii ani”, avertizează profesorul de economie al Universității din New York.
Roubini consideră că, pe termen scurt, tot acest „doping” economic promovat de băncile centrale și de guverne va continua să umfle ”bulele” imobiliare, stocurile, criptomonedele etc. Ratele scăzute ale dobânzii vor crea iluzia că nivelurile ridicate ale datoriei sunt durabile, în timp ce activele valorează din ce în ce mai mult.
Cu toate acestea, va veni un moment în care inflația va începe să fie înfricoșătoare, consideră Roubini, iar presiunea asupra băncilor centrale se va mări.
„La un moment dat, acest boom va culmina într-un moment Minsky (o pierdere bruscă de încredere), iar politicile monetare stricte vor provoca un accident și încă un accident…”
Rămâne de văzut dacă băncile centrale îndrăznesc sau nu să-și îndeplinească mandatul, deoarece au pierdut toată independența în ultimii ani, potrivit Roubini. Acum banca centrală este dedicată menținerii unor sume uriașe de datorii pe linia de plutire.
„Când fostul președinte al FED, Paul Volcker, a crescut ratele dobânzilor pentru a crește rezistența împotriva inflației, în 1980-82, rezultatul a fost o recesiune dublă serioasă a SUA, o criză a datoriilor și un deceniu pierdut pentru America Latină. Ratele datoriei globale sunt de aproape trei ori mai mari decât în la începutul anilor 1970, orice politică anti-inflaționistă ar duce la o depresie, mai degrabă decât la o recesiune severă”, spune acest economist faimos.
Băncile centrale vor fi între ciocan și nicovală:
„În aceste circumstanțe, băncile centrale vor fi rănite dacă fac ceva și va fi rău dacă nu fac, iar multe guverne vor fi aproape insolvabile și, prin urmare, nu vor putea să mai alimenteze ciclul datoriilor suverane”, avertizează Roubini.
„În starea actuală, această deraiere cu mișcarea lentă pare inevitabilă. Trecerea recentă a Fed de la ultra-precaută la practic prudentă nu schimbă nimic. Fed este blocată. La fel este Banca Centrală Europeană, Banca Japoniei și Banca Angliei. Stagflarea anilor 1970 se va întâlni în curând cu criza datoriilor din perioada post-2008. Întrebarea nu este dacă se va întâmpla acest lucru, ci când „, încheie prezentarea sa Nouriel Roubini.