Fiica despre tată. Un documentar excelent. Un turnător la lumină: Frunda

octombrie 9, 2007 0

Îmi pare rău că n-am ştiut de documentarul „Campionul balcanic”  înainte să-l prind pe Duna, absolut din întîmplare, aseară. Vi-l recomand cu căldură. Îl recomand postului public român pentru achiziţie, nu că m-ar asculta cineva. Este povestea unei familii maghiare – familia lui Kincses Előd, important lider al maghiarilor la începutul anilor 90 – din Romania, cu toate frustrările, complexele de superioritate sau inferioritate, farmecul ei, relatată chiar de fiica lui Előd, Réka. La început am crezut că voi avea parte de o versiune a poveştii unui tip încăpăţînat, corect, linşat de moştenitorii Securităţii din UDMR. E mult mai mult de atît.
Réka încearcă să le vorbească tuturor duşmanilor tatălui sau foştilor prieteni pe care acesta îi reneagă (Elod a fugit din Romania şi a stat plecat 5 ani, după evenimentele din Tg. Mureş). Dar vorbeşte cu părinţii inclusiv despre propriile lor defecte, teorii, naţionalisme, totul cu o autenticitate incredibilă. Certurile sînt certuri, fără menajamente. Fericirea familială chiar e fericire – e o scenă memorabilă cînd toată familia dansează în curte. Mama furioasă pe românii care i-au stricat pe unguri este un personaj absolut incredibil.
Scena de apogeu este întîlnirea lui Réka cu Frunda, celebrul politician. Elod îl acuză tot timpul că l-a trădat, că l-a turnat în timpul comunismului şi că UDMR la vîrf a fost moştenirea securistă lăsată pe acele meleaguri. Réka nu are curaj să-l întrebe pe Frunda dacă i-a turnat tatăl. Emoţiile sînt incredibile. Îi arată fotografii din copilărie pe cînd cele două familii erau prietene.
 Este primul documetar deştept despre maghiarii din România – şi chiar despre românii din România – pe care l-am văzut.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.