FOTO. Biserică din secolul XVI transformată în locuință. „A fost ca un vis așteptat de orice arhitect”

FOTO. Biserică din secolul XVI transformată în locuință. „A fost ca un vis așteptat de orice arhitect”

martie 19, 2021 0

„Carlos, am cumpărat o biserică!”. Când arhitectul Carlos Garmendia a primit un telefon de la proiectantul Tas Careaga pentru a-i spune că a devenit proprietarul unei biserici, nu și-a putut imagina că era pe punctul de a începe una dintre lucrările sale faimoase.

„Mulți oameni care au văzut ruina pe care o cumpărase l-au numit nebun și l-au întrebat dacă este conștient de ceea ce a făcut. Dar el a crezut în acel proiect și noi, cu o viziune puțin mai largă a posibilităților reale date de profesia noastră, am văzut oportunitatea de la început”, spune Carlos.

Așa arăta clădirea înainte de reconstrucție

„A fost ceea ce se spune că este un vis pentru orice arhitect. A fost una dintre acele situații în care simți o invidie enormă față de clientul tău”, mărturisește Garmendia.

Biserica mică a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea și odată cu trecerea timpului a suferit unele remodelări până când a devenit în cele din urmă ruinele pe care Tas Careaga a decis să le transforme în casă de locuit.

Reforma bisericii Sopuerta – o localitate din Țara Bascilor situată la 30 de kilometri vest de Bilbao, nordul Spaniei – a câștigat recunoașterea profesională a arhitecților și o mare acoperire media internațională.

„Acum curiozitatea trezită în oraș că o persoană a cumpărat o biserică este la câțiva kilometri distanță. Când s-a terminat toată munca, Tas era deja un vecin în plus, deși vă puteți imagina că, deși cu multă afecțiune, ei încă îl văd pe Tas un pic marțian”.

Ciudățenia pe care o trezește în ochii localnicilor Tas Careaga nu este nerezonabilă, având în vedere că puțini dorm de obicei într-o biserică veche din secolul al XVI-lea transformată într-un spațiu contemporan, unde dialogează, fără niciun fel de prejudecăți, trecutul istoric și prezentul mai luminos.

Principala provocare, mărturisește inițiatorul proiectului pentru ICON Design, a fost să lucreze fără ca stabilimentul să se prăbușească în timpul procesului de reconstrucție.

„Când am găsit biserica, o mare parte a acoperișului căzuse, luând cu ea două bolți și expunând întregul interior, cu riscul de detașare a zidurilor și a bolții altarului.

Nu am fost complet liniștiți până când nu am executat banda perimetrală [element de beton alungit care previne deformările transversale] pentru a lega pereții și nu am închis interiorul cu noul acoperiș”, recunoaște arhitectul.

În fotografiile realizării proiectului puteți vedea dificultățile și complexitatea acțiunii desfășurate de studioul Garmendia & Cordero.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.