Frăția Spania-România, probată cu Brățările dacice, Coiful de aur și Șarpele Glykon pe masă

Frăția Spania-România, probată cu Brățările dacice, Coiful de aur și Șarpele Glykon pe masă

septembrie 30, 2021 0

Istoria ne-a învățat că suntem urmașii Romei, dar puțini au reținut un detaliu important: împăratul Traian, cel care l-a învins pe regele Decebal al dacilor și a organizat apoi cucerirea teritoriului României de azi, era de origine hispanică, din actuala regiune Andaluzia (sudul Spaniei).

El a lăsat, așadar, primele urme spaniole pe teritoriul fostei Dacii, populate atunci cu legiuni romane.

Trecerea timpului n-a îngropat însă aceste legături Spania-România.

Scena bătăliei pentru Dacia, de pe Columna lui Traian
Foto: Historia National Geographic

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, efectuează, joi şi vineri, o vizită oficială în Regatul Spaniei, în contextul celebrării a 140 de ani de relaţii diplomatice, relatează Agerpres.

Potrivit MAE, programul vizitei include consultări politice cu omologul spaniol, Jose Manuel Albares Bueno, şi lansarea, alături de acesta, a albumului bilingv aniversar dedicat celor 140 de ani de relaţii diplomatice româno-spaniole.

Imaagine de la descoperirile arheologice.
Foto: Spirit dacic

Întrevederea va constitui un prilej pentru a discuta despre modalităţile de dezvoltare şi aprofundare ale relaţiei bilaterale, ridicate în 2013 la nivel de Parteneriat Strategic, precum şi pentru un schimb cuprinzător de vederi pe dosarele de actualitate europeană, regională, internaţională şi de securitate.

De asemenea, ministrul român va inaugura expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, eveniment de anvergură aflat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi al Regelui Felipe al VI-lea al Spaniei.

În cadrul vizitei în Regatul Spaniei, Bogdan Aurescu va efectua, de asemenea, şi o vizită la Centrul Satelitar al UE (SatCen) de la Torrejon de Ardoz.

Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” reuneşte 838 de artefacte de excepţie de la 40 de instituţii române şi 4 spaniole şi urmăreşte evoluţia istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie de ani (sec. VIII î.Hr. – sec. VII d.Hr). Expoziţia poate fi vizitată, în mod gratuit, în perioada 1 octombrie 2021 – 27 februarie 2022, la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid. Printre piesele arheologice cele mai valoroase se numără: Coiful de aur de la Coţofeneşti, Rhyton-ul de la Poroina Mare, Brăţările dacice din aur, Şarpele Glykon.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe

Evenimentul face parte din programul de diplomaţie publică şi culturală dedicat aniversării, în anul 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei, parteneri strategici uniţi de rădăcini istorice şi culturale, printre care originea latină şi personalitatea împăratului Traian.

Evenimentul-fanion al anului aniversar al relaţiilor diplomatice România-Spania este una dintre cele mai importante expoziţii arheologice organizate în afara ţării.

Curatorii expoziţiei sunt Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional de Arheologie al Spaniei. Expoziţia este organizată de Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României în Regatul Spaniei, Ministerele Culturii din România şi Spania şi Ministerul Apărării Naţionale al României.

Avatar
Nicoleta Ion
Nicoleta Ion
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.