Septembrie negru: factura la curent electric va fi de 102,71 €, dublu față de anul trecut! Prețurile nu pot fi oprite până în 2023

Septembrie negru: factura la curent electric va fi de 102,71 €, dublu față de anul trecut! Prețurile nu pot fi oprite până în 2023

septembrie 30, 2021 1

Prețurile la energie electrică au luat-o razna pe continent, chiar dacă în România unii politicieni cu discurs populist încearcă să transmită mesaje false despre faptul că, la noi, ar putea fi altfel decât în Germania, Franța, Spania sau Italia.

Producția de energie electrică în Europa este legată direct și indirect de cauze valabile pentru toată lumea: creșterea masivă a consumului din China, pe fondul recuperării economice după pandemie, a prețului gazului (parte importantă în costul electricității) din cauza livrărilor drămuite de Rusia sau a prețurilor drepturilor de emisie de CO2.

Factura la electricitate a celor 10 milioane de consumatori spanioli din piața reglementată va depăși, în medie, 100 de euro în septembrie, având în vedere creșterea constantă a prețurilor pe care piscina a marcat-o în ultimele săptămâni, anunță radio-televiziunea publică RTVE într-un amplu material de analiză.

Aceasta este o cifră cu aproape 20 de euro mai mare decât cea medie din factura din iulie și cu 10 euro mai mult decât în ​​august, când înregistrările anterioare au fost practic aruncate în aer de noi recorduri.

În acest fel, septembrie va fi luna cu cea mai scumpă chitanță din istorie, potrivit calculelor Facua, în ciuda măsurilor pe care Guvernul le-a pus în aplicare în urmă cu două săptămâni.

În realitate, reforma executivului nu va implica o sumă mai mică în factură, ci va împiedica primirea să continue calea ascendentă începută la începutul anului și care a dus la sfârșitul celei de-a noua luni a anului, în medie, la 155 de euro pe megawatt oră (MWh).

„Factura la electricitate din septembrie va continua să fie scumpă și va fi la nivelul acestei veri, dar măsurile vor împiedica situația să devină o ruină pentru mulți consumatori, care văd cum prețurile continuă să crească„, a declarat pentru RTVE, Mario Berná, partenerul firmei de consultanță specializată pe piața de energie electrică, Ingebau.

În septembrie, explozia la preț a pulverizat toate cifrele văzute până acum, doborând până la opt recorduri zilnice.

Luna a început de la 132,47 euro / MWh și s-a închis la 189,83 euro / MWh, iar joi va înregistra și cel mai scump record de când există înregistrări: 221 euro / MWh.

Acest nou record apare în mijlocul unei creșteri a prețului tuturor materiilor prime legate de energie, cum ar fi gazul, petrolul și cărbunele, ceea ce determină recurgerea la cele mai ieftine, dar și cele mai poluante opțiuni, care declanșează în același timp creșterea de preț a drepturilor de CO2 , de asemenea aflate la cote-record.

Una peste alta, analiza FACUA-Consumidores en Acción cu privire la evoluția tarifului reglementat PVPC în această perioadă se traduce printr-o factură medie lunară de 102,71 euro, comparativ cu 66,78 euro în septembrie anul trecut – folosind o putere contractată de 4,4 kW și un consum de 366 kW / h pe lună-.

Creșterea este de 36 de euro față de atunci și marchează luna cu cel mai scump preț al energiei electrice din istorie.

Dacă o comparăm cu factura din iulie și august, creșterea este de 20 și respectiv 10 euro. În august, a picat și ceea ce până atunci era cea mai scumpă factură din istorie: 88,66 euro pe lună (cu TVA la 18%), în primul trimestru al anului 2012.

Pentru a combate acest lucru, Guvernul a aprobat o baterie de măsuri menite să acționeze asupra celor trei părți ale facturii primite de consumatorii casnici: cea legată de consum și prețul energiei electrice, cea legată de costurile reglementate și cea legată de impozite.

Conform calculelor lor, acest plan de șoc va reduce factura de energie electrică cu 22% din această lună septembrie până la sfârșitul anului, când vor fi recuperate nivelurile din 2018, după cum speră Guvernul. Experții consultați, la rândul lor, estimează că reducerea electricitate ar putea ajunge în medie la 20 de euro.

Dar cum se poate explica faptul că, în ciuda măsurilor, avem încă cea mai scumpă factură din istorie?

„Este o chestiune de timp”, subliniază pentru RTVE, Eloy Sanz, profesor de tehnologii energetice și energii regenerabile la Universidad Rey Juan Carlos (URJC), de când cel mai recent plan guvernamental de șoc a intrat în vigoare pe 16 septembrie, astfel încât noile măsuri vor afecta doar jumătate din factură în septembrie și vor avea efect complet din octombrie până în decembrie.

„În facturile anterioare, consumatorii vor fi plătit prețuri maxime și, de acum înainte, vor primi prețuri mai mici”, adaugă profesorul citat.

Executivul a mai aprobat și în această vară o reducere a TVA la electricitate de la 21% la 10%, deși a fost deja practic diluată de creșterile exorbitante din perioada de explozie a lor.

„Astăzi, singurul lucru pe care guvernul l-ar putea face este să scadă această taxă la 4%; restul depinde de Europa”, spune Berná.

Experții consultați consideră că măsurile au fost „foarte curajoase” și sunt legate de reducerea facturii consumatorului final.

„Bineînțeles că își vor îndeplini obiectivul”, spune profesorul, deși consideră că „ele nu pot fi întreținute” pentru o lungă perioadă de timp.

„Un lucru este reducerea beneficiilor companiilor și, altul, uciderea găinii cu ouăle de aur ”, subliniază el.

După cum afirmă el, treptat Guvernul „trebuie să readucă apele la cursul lor” și, între timp, trebuie să „planifice acum pe termen mediu și lung, astfel încât dependența noastră de gaz să nu fie atât de mare.”

”Cum? Prin încurajarea instalării energiei regenerabile”, insistă profesorul, care amintește, de asemenea, că aceste prețuri ridicate sunt legate de drepturile de emisie de CO2 și de prețul ridicat al gazului.

Prețurile vor rămâne ridicate până în 2023

José María Yusta, profesor la Universitatea din Zaragoza și expert pe piața energiei, recunoaște într-un interviu la radio-televiziunea publică faptul că vin „luni complicate”, deoarece iarna nu a început încă, instalațiile de depozitare subterane europene nu au fost reîncărcate și sunt multe de rezolvat.

„Având în vedere rigiditatea aprovizionării, avem câteva luni dificile înainte pe tema aprovizionării cu gaz și, prin urmare, a prețurilor pieței energiei electrice”, subliniază el.

În același mod, Berná avertizează că viitorul gazelor este destul de scump.

„Se pare că prețurile minim rezonabile nu vor fi recuperate până cel puțin în 2023”, explică el, la care s-ar putea adăuga o lipsă de aprovizionare.

„Și nu vom face față doar nivelului economic, ci și la nivel tehnic vom avea probleme de aprovizionare, deoarece nu va fi suficient gaz în timpul iernii”, avertizează partenerul firmei de consultanță Ingebau.

Expertul vede o soluție aparentă la această problemă doar în cazul în care „este o iarnă blândă cu mult vânt și ploaie”, care permite generarea de energie regenerabilă.

„Dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, am fi vorbit cu aproximativ 10 sau 15% mai scump prețul cu ridicata la sfârșitul anului”, spune el.

În acest sens, Sanz adaugă că implementarea masivă a surselor regenerabile de energie este cea mai reușită soluție, întrucât „sunt tehnologii foarte ieftine”:

„În ultimele licitații de surse regenerabile, producătorii au promis să o vândă în următorii câțiva ani în jurul a 20 euro pe MWh, de 10 ori mai puțin decât prețul din perioada de explozie a acestei veri”.

Reforma promisă a obligațiunii sociale de energie electrică

Confruntat cu acest context, în care prețurile la gaz par să nu atingă un plafon și nici măcar măsurile guvernamentale nu pot opri ca factura electricității să continue să ajungă la recorduri, FACUA consideră că este de „extremă urgență” ca Guvernul să întreprindă reforma promisă a ”bonului social-electric” și că aceasta implică schimbări de strategie.

Astfel, solicită reduceri de până la 50% din factură, de care pot beneficia familiile care primesc cel mult două salarii minime.

În ceea ce privește consumatorii cu risc de excluziune socială, reducerea propusă de FACUA în propunerea sa ar presupune până la 70% din factură, care ar ajunge la întreaga factură pentru familiile ale căror venituri le împiedică să plătească bunurile de uz casnic.

La rândul său, instituția a solicitat, de asemenea, un boicot împotriva oligopolului companiilor cu cea mai mare prezență pe piața spaniolă (Endesa, Iberdrola și Naturgy). Primele două abia ce și-au îndemnat clienții mari să își revizuiască contractele, pentru a amortiza măsurile guvernului.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.