Geoană, introdus la Kremlin de un fost agent al serviciilor secrete ruse?

noiembrie 11, 2009 0

„Am sunat la ambasada URSS ca să le spunem cine suntem şi ce vrem” aşa explica Ion Iliescu unul din primele sale gesturi de după fuga lui Ceauşescu, acela de a da raportul la Moscova, adică de a se asigura că nu va fi tratat ostil de superputerea de la est. Cam în acelaşi fel a procedat şi candidatul PSD-ului la preşedinţie. Doar că Mircea Geoană va trebui să răspundă la nişte întrebări.
geoana
Geoană a efectuat o vizită neoficială la Moscova, în aprilie, scrie Hotnews. Asta nu ar fi o problemă. Problemele încep atunci când vedem că această vizită a avut un caracter oarecum secret, nici apropiaţi ai lui Geoană, precum Guşă, nedorind să confirme vizita. A doua problemă, majoră, este faptul că întâlnirea de la Moscova, cu un consilier al lui Medvedev, ar fi fost intermediată de Boris Golovin, om cu importante interese în domeniul energetic românesc, care susţine că a făcut parte din forţele speciale GRU. Asta spun surse politice citate de Hotnews. Ce ar fi putut discuta Geoană cu un consilier al lui Medvedev? Fireşte, putem doar specula. În primul rând, probabil că Geoană i-a asigurat că, în cazul în care va ajunge preşedinte, Moscova nu va mai întâmpina ostilitatea de care a avut parte de la Băsescu. Pentru că, într-adevăr, relaţiile cu Moscova au fost mai degrabă tensionate în aceşti cinci ani. Chiar şi în întâlnirea cu vicepreşedintele american, Joe Biden, Geoană l-a asigurat că România va funcţiona drept „pod către est”.  Ce ar fi putut primi în schimb Geoană de la Moscova pentru această deschidere garantată? Sprijin în campanie? De ce fel, nu putem şti.
Pe urmă, în mod absolut sigur a fost abordată chestiunea energetică  – factorul definitoriu al relaţiei cu Rusia, fie că vorbim de România, fie că vorbim de UE. Să nu uităm că Băsescu a fost unul dintre susţinătorii cei mai înfocaţi în ultima vreme ai proiectului Nabucco, gazoductul care să ocolească Rusia. În această formulă –  fără Rusia, pentru că Gazprom încearcă deja să intre în acest proiect. Pe de altă parte, România este singura ţară din regiune care nu a primit invitaţia de a participa la conducta pe care o plănuiesc ruşii, mai mult ca să zădărnicească şansele de reuşită ale Nabucco: South Stream.
Dacă Golovin este cel care a aranjat vizita, să nu uităm că el este reprezentantul firmei Ziomar Engineering Company, în care majoritatea acţiunilor este deţinută de statul rus. E vorba de o firmă cu interese în domeniul energiei. Prin această firmă s-au reglat chiar datorii istorice ale statului român faţă de URSS şi se pare că a beneficiat de unele „licitaţii cu dedicaţie”. Or, aşa cum se ştie, „there is no free meal”, nici măcar pentru Geoană. Mai ales din partea unui fost ofiţer GRU, care ar reprezenta în România şi interesele oligarhilor Deripaska şi  Ziuzin. Ce ar putea obţine un astfel de băiat deştept de la un viitor preşedinte al României? Geoană trebuie să iasă public cu o declaraţie în care să explice ce a căutat la Moscova, cine i-a intermediat întâlnirea la Kremlin şi din ce bani s-a plătit deplasarea, mai ales că vorbim de un avion particular. Dacă nu în calitate de candidat la preşedinţie, măcar în calitate de lider al Senatului ar trebui să ofere aceste explicaţii.
În rest, Geoană, care mizează foarte mult pe imaginea de diplomat în campanie, a încercat să îşi asigure sprijin şi vizibilitate externă. Fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu, plecase la Washington în primăvară cu o agendă clar stabilită de şeful său pe linie de partid: să îi obţină intrarea la Casa Albă. Dacă se poate, înaintea lui Băsescu. În plus, dacă vă mai amintiţi, în plină campanie electorală pentru parlamentare, anul trecut, Geoană s-a deplasat în Israel, pentru a lega relaţiile cu noul premier de la Ierusalim. Pe de altă parte, PSD-ul s-a străduit din răsputeri să răspândească opinia conform căreia România ar fi izolată pe plan extern, atât în Europa cât şi de către aliaţii de peste Ocean, din cauza preşedintelui Băsescu. Dar astea sunt mizilicuri. Întrebarea care rămâne este ce legătură există între Geoană şi Golovin?

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.