Îl salvează PSD pe Tăriceanu din nou? Axa Geoană-Ponta-Dragnea-Ciolacu

Îl salvează PSD pe Tăriceanu din nou? Axa Geoană-Ponta-Dragnea-Ciolacu

ianuarie 5, 2022 0

Fostul lider ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a fost, miercuri dimineața, în vizită la sediul PSD din Kiseleff.

Tăriceanu a demisionat din ALDE, partidul pe care l-a înființat, în noiembrie 2020. De atunci, fostul premier n-a mai fost activ pe scena politică, potrivit G4Media.

Nu este exclus ca vizita fostului lider ALDE la sediul PSD să aibă legătură cu posibila sa ”reactivare” politică, printr-o eventuală absorbție a ALDE de către PSD.

ALDE nu mai are mulți oameni în poziții-cheie, majoritatea au părăsit partidul când acesta se afla pe tobogan. Cel mai ilustru exemplu este al fostului co-președinte Daniel Constantin, care a trecut în tabăra PNL alături de actualul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu.

Dar ALDE mai are primari și consilieri în localități mai mici din țară, iar Călin Popescu Tăriceanu este cea mai ”grea” piesă politică pe care PSD ar putea-o importa prin absorbția ALDE.

Tăriceanu a fost premier între 2004 și 2008, când România a aderat la Uniunea Europeană, a fost președinte al PNL și președinte al Senatului României, are o vastă experiență politică.

Ar fi a treilea moment major când PSD l-ar scoate din impas pe Tăriceanu. Prima oară a fost când era premier în vremea lui Traian Băsescu. Ruptura fostei Alianțe DA i-a permis totuși lui Călin Popescu Tăriceanu să reziste la Palatul Victoria grație sprijinului acordat în Parlament de PSD, partid aflat atunci în opoziție.

PSD era condus la acea vreme de Mircea Geoană, devenit proaspăt lider al partidului după detronarea lui Adrian Năstase

A urmat al doilea episod al relației cu PSD când Călin Popescu Tăriceanu a pierdut alegerile interne din PNL (câștigate de Crin Antonescu) și și-a dat ulterior demisia din partid, în februarie 2014.

Mai târziu, cu ajutorul lui Victor Ponta, pe atunci premier, Tăriceanu a format un nou partid, ALDE, cu rolul de a-l susține pe Ponta în alegerile prezidențiale din același an (câștigate tot de PNL, prin Klaus Iohannis).

Sprijinul acordat de PSD lui Călin Popescu Tăriceanu după plecarea sa din PNL a fost al doilea mare suport acordat de PSD.

După formarea ALDE și schimbarea de gardă în Kissellef, a fost Liviu Dragnea cel care i-a întins mâna lui Tăriceanu, în urma alegerilor câștigate categoric de PSD, în 2016.

ALDE a susținut PSD la guvernare până în ultimele sale zile, în vremea Vioricăi Dăncilă premier, când debarcarea guvernului PSD-ALDE a adus PNL la putere, în Guvernul Ludovic Orban.

O nouă înțelegere Tăriceanu-PSD, sub patronajul lui Marcel Ciolacu, de această dată, i-ar permite fostului lider ALDE să revină din nou în prim-planul politicii, domeniu în care a supraviețuit precum ”Hopa Mitică”, de la Revoluție încoace, trecând prin multe partide: PNL, PNL-AT, NPL, ALDE.

De cele mai multe ori, fără PSD, Călin Popescu Tăriceanu nu ar fi rămas ”la butoane”.

Se va întâmpla la fel și de această dată?

 

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.