Imperiul minciunii. Presa liberă abandonează Rusia după legea care condamnă adevărul cu 15 ani de închisoare

Imperiul minciunii. Presa liberă abandonează Rusia după legea care condamnă adevărul cu 15 ani de închisoare

martie 5, 2022 0

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri legea care introduce pedepse grele cu închisoare pentru orice persoană care publică „informaţii mincinoase” despre armată, în fapt, o acțiune de cenzură directă față de toate sursele independente de informare.

Drept urmare, marile trusturi media internaționale fie au părăsit Rusia, fie o vor face zilele următoare.

Agenția guvernamentală rusă Roskomnadzor a anunțat vineri că a blocat accesul de pe teritoriul Rusiei la site-urile BBC, Meduza (o publicație rusă independentă) și Radio Libertatea, anunță BBC.

De asemenea, mai mulți utilizatori ruși au transmis că au probleme când încearcă să acceseze Facebook și Google, potrivit Nexta TV.

Rusia se confruntă cu o cenzură cvasi-totală. Joi, guvernul a închis radioul Echo Moskvîi și televiziunea Rain TV, printre ultimele instituții de presă independente.

Ca rezultat al controlului total asupra presei, mare parte din populația Rusiei nu cunoaște decât versiunea rusă a războiului din Ucraina.

Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat că legislația „pare să incrimineze procesul jurnalismului independent”. Kremlinul obiectează la numirea conflictului militar ca război.

Accesul la site-urile BBC fusese deja restricționat în Rusia. Platformele de știri Deutsche Welle, Meduza și Radio Liberty au avut, de asemenea, servicii limitate, a declarat agenția de presă de stat a Rusiei RIA.

Ulterior, vineri, CBC, compania publică a Canadei și Bloomberg News au declarat că și ele au oprit temporar reportajele din Rusia, iar canalul de știri CNN a declarat că va opri difuzarea în această țară.

Agenţia Bloomberg News a anunţat, vineri, suspendarea activităţii jurnaliştilor săi în Rusia, după adoptarea unei legi care sancţionează difuzarea „informaţiilor false despre armată”.

Compania de plăți PayPal este cea mai recentă companie care a anunțat că nu va mai oferi servicii în Rusia, transmite The Guardian.

(Sursa G4Media)

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.