Impotriva votului secret din Parlament

octombrie 21, 2008 0

Laurentiu Nicolae a mai fost invitat sa publice pe acest blog. Va supun atentiei inca un text scris de el care semnaleaza o problema serioasa a Legislativului romanesc si care propune o solutie decenta.
Asadar:
Românii au nevoie de responsabilitate individuală  a fiecărui parlamentar în faţa lor
Astăzi, 21 octombrie 2008, este data limită pentru depunerea candidaturilor în vederea alegerilor parlamentare.
Este un bun prilej pentru români să fie adusă în discuţie responsabilitatea parlamentarului. Parlamentarii români sunt laşi. Ei fug de responsabilitate individuală şi se ascund ca nişte şoareci în spatele unor expresii de genul „responsabilitatea parlamentarilor (la plural)”, „decizia Parlamentului” etc. 
Actuala organizare bicamerală a Parlamentului a fost special impusă tot de către dînşii ca să poată fenta şi mai bine electoratul. Astăzi senatorii şi deputaţii dau în mod teatral vina unii pe alţii pentru adoptarea legilor cu consecinţe negative pentru români. Românii s-au săturat însă de acest joc de volei legislativ în care responsabilitatea pentru votarea legilor nefaste sau pentru neadoptarea  legilor necesare este pasată de către parlamentari de la unul la altul.  
Un pas esenţial pentru remedierea acestei situaţii a fost deja indicat de către preşedintele Traian Băsescu: Constituţia trebuie modificată pentru instituirea unui Parlament unicameral. România nu este o ţară federală şi românii nu au nevoie de două camere parlamentare. 
Al doilea pas esenţial pentru a rezolva problema responsabilităţii parlamentarilor este renunţarea la orice vot secret în Parlament (faimosul vot cu bile), obligativitatea votului nominal pentru aceştia, ceea ce ar elimina şi situaţiile de genul „nepoata” dnei Norica Nicolai care a votat ilegal cu cartela unui senator în lipsa acestuia, precum şi afişarea permanentă pe internet pentru fiecare parlamentar a tuturor voturilor la care a participat. 
Abia această din urmă măsură va da românilor mult dorita  responsabilitate individuală a fiecărui parlamentar. Abia atunci campaniile electorale nu vor mai fi axate ca acum pe spectacole şi focuri de artificii, pe mici, bere şi lansări de candidaturi din balon, ci pe prezentarea modului cum a votat fiecare parlamentar care doreşte să fie reales  şi pe explicaţiile pe care acesta va trebui să le dea românilor pentru fiecare dintre voturile sale din Parlament. Românii merită astfel de reglementări şi fiecare parlamentar în parte trebuie să dea permanent socoteală în faţa românilor pentru  cum foloseşte puterea legislativă împrumutată lui de către români. 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.