„În Moscova şi în moguli să ne luptăm!” „Ba în dictatură, că e mai dreaptă!”

noiembrie 13, 2009 0

Băsescu a acceptat să se confrunte, faţă în faţă, nu de la distanţă, cu Geoană, mîine, la 16.00, la Cluj. De ce cred oare că Geoană nu se aştepta ca Băsescu să-i ia în serios provocarea? Şi de ce mi se pare că Geoană ar fi trebuit să se ferească de o asemenea întîlnire? Fiindcă, după prestaţiile lor de pînă acum, Băsescu chiar şi într-o zi proastă e mai spontan decît Geoană într-o zi foarte bună.
Şi chiar din răspunsul pe care Sever Voinescu i l-a transmis lui Mircea Geoană se simte că Băsescu vrea să-l pună pe candidatul PSD într-o situaţie dificilă. L-a anunţat că mai poate aduce la discuţie oricîţi candidaţi la preşedinţie doreşte. În subtext – asta ca să nu te plîngi după aceea că te-am obligat să vii singur. L-a prevenit asupra subiectelor pe care are de gînd să le abordeze, printre care vizita secretă a lui Geoană la Moscova şi întîlnirea acestuia în Deltă cu Sorin Ovidiu Vântu. Pentru ambele subiecte Băsescu şi-a pregătit terenul în ultimele zile. A declarat de mai multe ori că nu vrea să lase ţara pe mîna mogulilor. Iar acum îl invită pe Geoană să discute despre întîlnirea sa cu unul dintre ei.
bageoan
După apariţia ştirii că Mircea Geoană a făcut o vizită la Moscova Băsescu a spus, fără să-l acuze de nimic precis, că a fost mulţumit de decizia acestuia de a demisiona din CSAT. Încît nu-i exclus ca la întîlnirea de mîine, dacă ea va avea loc, să-l acuze pe Geoană că ar vrea să facă jocurile economice ale Kremlinului, în detrimentul României. Şi mă îndoiesc că Băsescu va scăpa prilejul să-i reamintească lui Geoană că s-a lăudat că va prelua ştafeta de la Ion Iliescu.
Probabil că la altă temă anunţată, cea economică, Băsescu îl va ataca pe Geoană pentru retragerea de la guvernare a PSD, pentru a-i pune în cîrcă amînarea primirii celei de-a doua tranşe a împrumutului de la FMI şi a banilor de la UE.
Cu ce l-ar putea ataca Geoană pe Băsescu? În primul rînd l-ar putea acuza că a refuzat să numească premierul majorităţii de 65%, pe Iohannis, pentru rezolvarea crizei politice. Şi pornind de aici îl va acuza de atitudine dictatorială. Va trece apoi de la dictatură la scandalurile pe care le-a provocat Băsescu din cauza pomenitei atitudini. Şi e imposibil de crezut că Geoană nu va aminti de EBA, Elena Udrea şi de Monica Ridzi pentru a-şi pune adversarul în dificultate. Iar dacă Băsescu îl va acuza pentru vizita la Moscova, probabil că el va cotraataca întrebîndu-l de implicare sa în afacerea Omar Hayssam.
Chiar dacă după întîlnirea de mîine, dacă aceasta va avea loc, mai rămîne aproape o săptămînă de campanie, dacă la Cluj va exista un învingător clar acesta s-ar putea să obţină procente hotărîtoare pentru clasamentul primului tur de scrutin. Pentru a învinge, Geoană ar trebui să fie într-o zi de graţie, în timp ce lui Băsescu i-ar ajunge şi forma unei zile obişnuite.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.