În numele lui Bram Stoker, ce e cu toţi vampiroii ăştia rătăciţi pe ecrane? Leapşa sângeroasă

octombrie 30, 2009 14

Sunt genul de fată care preferă oricând un film prost cu roboţi, desensibilizare postapocaliptică în masă, invazie cu marţieni, un matrix cinstit sau orice alt sfârşit al lumii lipsit de credibilitate, în faţa unei poveşti romanţioase cu oameni (căci asta tot spune până la exasperare inflaţia la care asistăm neputincioşi, că şi ei sunt oameni) care sug sângele conlocuitorilor.
Pornind, deci, cu aceste prejudecăţi sub semnătură, să purcedem la analizat vampiriada pop culturală, de aiurea şi de pretutindeni.
Pentru că nu avem de a face doar cu o invazie a filmelor şi a serialelor cu vampiri, ci şi cu o invazie a comentariilor media care vorbesc despre invazia filmelor şi a serialelor cu vampiri (cum e şi exemplul textului de faţă). Despre un fenomen care a scăpat de sub control. Pe internet, în familie, în cercul de prieteni. Avem bijuterii de vampir, haine de vampiri, coafuri şi machiaj care să se potrivească în consecinţă, cărţi de seducţie vampiriană. Tematica se umflă din ea însăşi şi, cel mai rău, se propagă nestigherită, ameninţându-ne cu stăpânirea şi anii viitori.
bebe-fall-2009-collection-twilight-inspiration-3
Întrebarea care frământă pe toată lumea este următoarea: în numele lui Bram Stoker, ce e cu toţi vampiroii ăştia rătăciţi pe ecrane? Cum să îi ajutăm să se întoarcă mai repede în coşciugul lor? Cine şi de ce îi ţine aici prizonieri, pentru a ne da fiori de plictiseală?
Bineînţeles, primul răspuns pe limba orişicui, dar mai ales a CEO-ilor marilor studiouri din Cetatea Filmului este acesta: banii. Milioanele se strâng valuri, aşa cum făceau cu treizeci de ani în urmă, când Anne Rice i-a scos la lumina popcultului.
Al doilea, din care rezultă şi prima explicaţie, este audienţa. Milioanele de telespectatori, afilierea la un crez comun, cucerirea noilor generaţii, transformarea lor în consumatori obedienţi.
Întrebarea rămâne însă la locul ei: De unde irezistibila seducţie a sângeroşilor? Ce-i mână pe aceştia în lupta cu box-office-ul şi ratingul? Cu ce mesaj au venit ei din întuneric şi sunt hotărâţi să îl repete până ne vor amorţi urechile?
True blood
Pe aripa acestei interogaţii, jurnaliştii străini au intervievat toată suflarea cuvântătoare: de la mama lor, Anne Rice, la cel care le doreşte dispariţia pentru încă 25 de ani de acum înainte, mastergeek-ul Neil Gaiman (după cum frumos îl caracterizează cei de la Esquire pe scriitor), de la antropologi şi psihologi la entertaineri şi social media marketeri, evangelişti, istorici şi oameni de ştiinţă.
La urma urmei, vampirii ne bântuie cultural de câteva sute de ani şi mai bine. De ce tocmai acum această explozie?
Dar mai întâi, să facem o istorie pe sărite.

Avem în 1816 „Vampirul” scris de John Polidori, îmbibat cultural şi simbolic prin fascinaţia manifestată asupra autorului de însuşi întunectul lord Byron. Culegem aici stereotipia personajelor romantice: băiat singuratic, întunecat şi seducător.
Dacă în “Nosferatu” (1922) creatura este hidoasă – după cum se vede mai jos,
nosferatu

Dracula (1931) pune bazele tipologiei periculoase, dar tocmai de aceea sexy – senzualitate de aur de la Hollywood. Afişul peliculei promitea, de altfel, “cea mai stranie pasiune pe care a cunoscut-o lumea întreagă”.
dracula
În 1976, an de răscruce pentru destinul vampirilor moderni, apare cartea “Interviu cu un vampir”. Anne Rice se destăinuie: cartea este despre „monstrul ascuns în fiecare dintre noi, despre cruzimea şi singurătatea din noi. Despre ce am fi în stare să facem ca să obţinem ceea ce vrem”. În 1994, filmul cu acelaşi nume le pune colţi şi peruci lui Tom Cruise şi Brad Pitt. Decadenţi, rafinaţi, singuri şi neliniştiţi, cei doi păstrează aura romantică a vampirului.
interviu cu un vampir

Sfârşitul anilor ’90, începutul anilor 2000, şi Buffy, spaima vampirilor. De abia acum pop-ul îşi pune amprenta lui kitschioasă cu adevărat, iar vampirii sunt reduşi la ăia răi, infiltraţi printre oamenii buni. La graniţă se interpune însă personajul jumătate om, jumătate vampir care continuă pe filiera bărbatul sexy şi inaccesibil.
and-angel
Din aceeaşi perioadă şi pe aceeaşi idee, Blade, tot jumătate om (bun), jumătate vampir (rău, dar sexy, abilităţi sporite, singuraticul inaccesibil).
blade
Şi, ajungând în zilele noastre, vampiriada pop culturală nu se încheie la Twilight şi True Blood, aşa cum ne-am dori. Vampire Diaries bântuie pe CW (canalul american cunoscut pentru serialele sale pentru adolescenţi, Gossip Girl şi spin off-ul 90210), s-a lansat Cirque du Freak: The Vampire’s Assistant (în România e programat pentru anul viitor), mania l-a contagiat şi pe Willem Dafoe în Daybreakers (un film despre un virus care tranformă pe toată lumea în vampiri, la anul în cinematografe).
vampire-diaries-movieplayer


Un urmaş de-al lui Bram Stoker scrie la un roman pe aceeaşi temă, Stephen King colaborează la un proiect de BD-uri tot cu vampiri, iar Stephenie Meyer lucrează cu sârg la a patra carte, Breaking Dawn. Avem ceva provizii pentru următorii zece ani.
Şi, spre deosebire de cei dinaintea lor, vampirii de azi sunt obişnuiţi. Nu sunt gotici, înfricoşători, nici măcar ciudaţi. Nebunia Twilight & Co marşează pe ideea şi ei sunt la fel ca noi chiar dacă sunt nemuritori şi se hrănesc cu sânge. Doar Eduard (noul sex simbol masculin) aminteşte de Byron şi de James Dean în acelaşi timp. Şi, tot din cauza lui, unii vorbesc de întoarcerea adolescenţilor la mitul conservator al zburătorului şi al dragostei imposibile.
the-twilight-saga-new-moon-1-1280
Nu e doar obsesia pentru Robert Pattinson, se întâmplă ceva cu toată sângerarea asta!, insistă Kiri Blakeley, de la Forbes, într-un articol intitulat Vampire Mania.
“Nu am nici cea mai vagă idee ce”, spune însă, flegmatic, Anne Rice. Probabil că aceste creaturi nu sunt epuizate încă în cultura pop, adaugă scriitoarea, ale cărui străduinţe în epuizarea subiectului au fost, oricum, remarcabile.
“În timpuri negre, ne întoarcem la personaje întunecate”, vine cu o explicaţie Jordan Galland, regizorul viitorului Rosencrantz and Guildenstern Are Undead.
“Fac apel la cele mai primitive frici. Nu sunt nici oameni, nici animale, nici vii, nici morţi. Într-un fel, sunt nişte fiinţe superioare”, adaugă Carrol Fry, profesor la Universitatea din Missouri, citată într-un articol de pe MSNBC.
“Vampirii sunt metafore comode care pot juca rolul multor lucruri”, crede şi Anne Stiles, de la Washington State University.
Stephen Marche are o explicaţie deosebită în articolul Ce se întâmplă de fapt cu toţi vampirii ăştia? din Esquire: “Uitaţi tot ce aţi citit până acum despre vampiri. Trendul sângeros, care va atinge ferocitatea maximă în noiembrie, o dată cu lansarea “New Moon”, nu vorbeşte despre outsideri, imigranţi, SIDA, aşa cum au tot încercat să ne convingă criticii şi blogurile în ultimele luni. Există o explicaţie evidentă, mult mai simpla: vampirii au invadat cultura pop pentru că femeile vor să facă sex cu bărbaţi gay”.
Încă din 1819, povesteşte Stephen Marche, vampirii au hărţuit peisajul cultural în momente de crize carnale. “Vampirul” lui John Polidori, era bazat pe fascinaţia pentru lordul Byron, simbolic pentru eliberarea sexuală. Dracula lui Bram Stoker a apărut, de asemenea, în mijlocul a ceea ce istoricii numesc Marea Orgie, iar recent, boomul filmelor cu vampiri a coincis cu apariţia SIDA. Ficţiunea cu vampiri este pentru femei ca filmele porno cu lesbiene pentru bărbaţi, conchide jurnalistul Esquire.
Sau poate, pur şi simplu nu se întâmplă nimic deosebit, aşa cum declară nonşalant Ashley dos Santos, social media marketer: “Pur şi simplu este iar vremea lor”.
Există şi o speranţă: când va apărea primul film care va face mişto de gen, înseamnă că finalul acestui gen este aproape, crede Santos. Dar nu suntem feriţi cu totul de pericol: prin târg se zvoneşte că zombii vor fi noii vampiri. Ca să fim pregătiţi, vă propun o recapitulare cu ajutorul unei galerii foto din Time.
Până la urmă, cât mai poate îndura şi cultura asta pop?, invocă zeităţile Hollywoodului cronicarul de la San Francisco Chronicle. Problema, spune el, nu stă în vampiri care, aşa cum ne-a învăţat istoria, pleacă la un moment dat de pe ecrane, ci de lipsa de imaginaţie a culturii pop, care se tot întoarce la ei.
Şi, pentru cine a ajuns cu lectura până aici, urmează leapşa promisă în titlu: Care credeţi că este misiunea acestei invazii vampiroide? Ce vrea ea să ne spună sau să ne înveţe, înainte de a dispărea?
2. Care este cel mai tare (pentru fete, seducător, pentru băieţi – aspiraţional) vampir al tuturor timpurilor?
Întrebările sunt adresate tuturor celor care trec pe aici şi vecinilor mei de bloc Simona, Costin, Costi, Alin, Teo şi Piticu.

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
14 comments on “În numele lui Bram Stoker, ce e cu toţi vampiroii ăştia rătăciţi pe ecrane? Leapşa sângeroasă
 1. Avatar

  Abendname

  qNgvrEixcNrB longchamp jVbbxFilyAdA hogan Schoenen Nederland hGkynGfkvVjN isabel Marant Sneakers mBhnhKyvmCkF isabel Marant Amsterdam lIsluCjfbFlO nike Air Max Nederland fFydlYtubXhT nike Air Max Goedkoop dXdakGbpmOrC jordan Nederland zGponUnuoByE Louis Vuitton Amsterdam sKiphJzutNcW dr Dre Beats nPlmtUjjsWqT Air Max

  august 25, 2013 Reply
 2. Avatar

  Nike Air Max Pas Cher

  480?480:true;” onclick=”resizeImg(this,480)” class=”size-full wp-image-38913″ title=”Building Exterior_Aerial_View_IMAGE ONLY” src=”http://www.earthtechling.com/wp-content/uploads/2011/07/Vestas_HQ_Rendering.jpg” alt=”Vestas Headquarters, Portland, SolarWorld solar power system” width=”480″ height=”323″ />

  mai 11, 2014 Reply
 3. Avatar

  Oakley Holbrook

  The former Italian Prime Minister reportedly made the request as Italy joined the Nato intervention against the Libyan dictator in 2011, just months before he was killed.

  mai 11, 2014 Reply
 4. Avatar

  Lululemon

  Transport links

  iunie 18, 2014 Reply
 5. Avatar

  http://www.aliexpress.com/store/product/Boston-College-Samsung-Galaxy-S5-Cases-With-Polka-Dots-Argyle-Eagles-Banner-BC-Flying-Eagle-Design/738280_1921624465.html

  Hey very cool website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I am happy to search out numerous helpful info right here within the put up, we need develop more techniques in this regard, thank you for sharing.

  iunie 18, 2014 Reply
 6. Avatar

  lmnrcnbr5475

  stndigen. ap photo petros karadjiasa polizist steht wache vor einem tatort in , brno, tschechische republik , donnerstag, mai . ein amerikanischer mann von vier menschen gettet verdacht ist auf der flucht in der tschechischen republik und ly bewaffnet, sagten beamte am donnerstag. br锟斤拷n
  [b][url=http://www.damenschuheonlinekaufen.com/tory-burch-c-5.html]Tory Burch[/url][/b]
  enz in berea , ohio. der verkauf der cleveland browns , um haslam iii wurde einstimmig genehmigt nfl eigent锟斤拷mer dienstag, oktober , und team- prsident mike holmgren verlsst die browns am ende des season.ap photo jay laprete , filecrews spr锟斤拷hen enteisung lsung auf einer amerikanischen
  rnational inc., wird scarlet hauptsitz in clayton , nc, mit virtuellen b锟斤拷ros in den vereinigten staaten und im vereinigten knigreich.der hektar passwort cove -darm-trakt vor kurzem gekauft southern appalachian highlands conservancy erhebt sich 锟斤拷ber dem fluss nolichucky in diesem steilen
  [b][url=http://www.damenschuheonlinekaufen.com/yves-saint-laurent-c-13.html]Yves Saint Laurent[/url][/b]
  f锟斤拷r eine geschfts klippe des prsidenten himself.ap photo charles dharapak kommen zu vermeiden, steht filephoto charles dharapakpresident barack obama mit , aus zweiter von links , dem ehemaligen prsidenten george w. bush, bill clinton , george hw bush und jimmy carter bei der einweihu
  http://www.xn--grtelbillig-thb.com

  iunie 18, 2014 Reply
 7. Avatar

  Lululemon

  Catch wrestler Barnetts last outing in the UFC was a TKO victory against Hall of Famer Randy Couture, to win the UFC heavyweight crown.

  iunie 19, 2014 Reply
 8. Avatar

  sewcykve7540

  n sster besty weigel , venstre, bror sam weigel , til hjre, og forlover john minarik langt til hjre , snuse hans blomst fr hans bryllup ceremoni p panther creek state park i morristown i oktober . adam sendes ud til irak med th en mned eft
  [b][url=http://www.solbrilleroakleytilbud.org/oakley-lifestyle-c-9.html]Oakley Lifestyle[/url][/b]
  , foto, jeff cook, randy owen og teddy gentry fra den amerikanske country musik band alabama posere for et portrt i nashville, har tenn alabama lanceret en turn锟斤拷 og udgivet et nyt album i denne uge, alabama ampampamp venner, der indeholder du
  [COLOR=#ff000][url=http://www.nikeshoxidanmark.com]nike air max Danmark[/url][/COLOR]
  nstre, og toronto raptors center jonas valanciunas kamp om bolden under frste halvdel nba handling i toronto fredag december . valanciunas sre sin hnd p leg og forlod spillet. ap photo the canadian press, frank gunntoronto raptors center
  [u][url=http://www.solbrilleroakleytilbud.org]Solbriller oakley tilbud[/url][/u]
  georgien lovgivere vedtog en resolution for at gentegne statens nordlige grnse for at f adgang tennessee floden . jae s. lee the tennesseangeorgia tech offensive lineman trey braun falder til jorden efter hans hold ikke konvertere mod georg
  [COLOR=#ff000][url=http://www.nikeshoxidanmark.com]nike air max Danmark[/url][/COLOR]
  http://www.nikeshoxidanmark.com

  iunie 19, 2014 Reply
 9. Avatar

  tYxtJhuz

  http://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://www.yslfemmechaussure.org,/Yves Saint Laurent Sandaleshttp://lawmarketeers.com/increase-your-law-firms-online-visibility/
  http://www.cakepicturegallery.com/main.php

  iunie 27, 2014 Reply
 10. Avatar

  nuxqhfrgdpm

  qfif http://www.butikkinorge.com/Canada Goose Jakker
  nférieur à celui de l’an dernier. Mais l’acompte provisionnel exigible le avril, et qui doit être versé au plus tard le mai sous peine d’une majoration de %, doit être égal au tiers de l’impt de l’année précédente. Comme ils ont déjà versé en février un premier acompte du même montant, ils risquent d’effectuer des versements provisionnels supérieurs au montant définitif de leur imposition. Existetil un moyen d’éviter ce résultat à la règle que chaque acompte doit être égal au tiers de la cotisation antérieure, deux exceptions sont prévues, l’une par l’article du code général des impts, l’autre par une …Le droit de vote attaché aux actions est obligatoirement proportionnel à la ité du capital social qu’elles représentent respec
  http://www.butikkinorge.com/Canada Goose Jakker
  société souhaite être cotée sur le Nasdaq.Suzannah Benjamin à Bangalore avec le bureau de New York, Gwénaelle Barzic pour le service franais, édité par Dominique RodriguezImprimerPublicité : Slogan identiquecassation commerciale, janvier , n°PUne entreprise ne peut, même en l’absence de toute situation de concurrence, reproduire le slogan publicitaire d’une autre. En l’occurrence, un office hollandais utilise depuis plusieurs années la formule: La Hollande, l’autre pays du fromage. Une entreprise franaise s’inspire de ce slogan pour célébrer La Cte d’Azur, l’autre pays de la tulipe. Faisant preuve d’une extrême rigueur, la cour d’appel, puis la Cour de cassation, estiment que la société franaise a commis une faute. Elle a profité à moind

  iunie 28, 2014 Reply
 11. Avatar

  Gnuuvaiykf

  gska http://www.womensnewmanoloblahnik.com/Manolo Blahnik
  lementaire prévoit son interventionle gouvernement, chaque ministre, peuvent en o…L’exposé des motifs du projet de réforme qui est soumis à la commission du suffrage universel commente de la manière suivante les dispositions nouvelles sur lesquelles l’Assemblée nationale sera appelée à se prononcer : Pour atteindre les objectifs fixés par la déclaration d’investiture et approuvés par l’Assemb

  iulie 17, 2014 Reply
 12. Avatar

  ロベルタ ショップチャンネル

  ご挨拶! あなたがこのために使用しているオフトピック多少ちょっとが、私はどのブログのプラットフォームを思っていた私は、これは知っている? WordPressのの私が持っていたので|ハッカーと問題問題と私は見ている私は、得ている|他のプラットフォーム用のオプションの選択肢。私は次のようになります素晴らしいあなたは良いプラットフォームの方向に私を指すことができれば。
  ロベルタ ショップチャンネル

  octombrie 31, 2014 Reply
 13. Avatar

  モンクレール ベスト 着丈

  これはです素晴らしいウェブページは、だろうあなたがあること興味そうすることでインタビューに関して|あなたはどれだけどのように デザインさを、それ?もしそうであればメールを受け取る!
  モンクレール ベスト 着丈

  noiembrie 1, 2014 Reply
 14. Avatar

  louis vuitton damier azur from china

  I appreciate your wp theme, exactly where would you obtain it from?
  louis vuitton damier azur from china

  februarie 2, 2015 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.