În Spania, purtarea măștii devine obligatorie, oriunde și indiferent de distanța dintre persoane

În Spania, purtarea măștii devine obligatorie, oriunde și indiferent de distanța dintre persoane

martie 30, 2021 3

În timp ce în România anarhiștii protestează tot mai violent împotriva măsurilor anti-pandemie, alte țări din lumea civilizată întăresc și mai mult legile în favoarea acestor măsuri restrictive și deloc pe placul populației.

Distanța interpersonală nu va mai conta în privința purtării sau nu a măștii în Spania. Monitorul Oficial al Statului (BOE) publică marți o lege care impune purtarea măștii în orice spațiu public, indiferent de distanța față de alte persoane, anunță ziarul El Pais.

Până acum, după cum indica guvernul pe site-ul său, pe drumurile publice sau în spațiile exterioare era obligatoriu purtarea măștii doar atunci când exista o distanță mai mică de un metru și jumătate, deși unele regiuni stabiliseră criterii mai dure și propriile excepții.

„Persoanele cu vârsta de peste șase ani sunt obligate să folosească măști (…) pe drumurile publice, în spațiile în aer liber și în orice spațiu închis pentru uz public sau care este deschis publicului”, se arată în textul publicat marți în Monitorul Oficial..

Noile standarde legale reglementează măsurile de prevenire și igienă, regularizarea transportului, a medicamentelor, standardele de sănătate publică sau cele pentru a garanta capacitățile sistemului de sănătate.

Măsurile sunt valabile la nesfârșit, „până când Guvernul va declara în mod motivat și în conformitate cu dovezile științifice sfârșitul situației de criză a sănătății cauzate de COVID-19”, indică textul respectiv.

Noua lege susține că obligația nu va fi aplicabilă persoanelor care prezintă un anumit tip de boală sau dificultăți respiratorii ce pot fi agravate de utilizarea măștii sau care, din cauza situației lor de handicap sau dependență, prezintă modificări comportamentale care fac imposibilă utilizarea acesteia.

„Nu va fi necesar nici în cazul sportului individual în aer liber, nici în caz de forță majoră sau necesitate sau când, datorită naturii activităților, utilizarea măștii este incompatibilă, în conformitate cu indicațiile autorităților sanitare”, spune norma respectivă.

Laurențiu Ciocăzanu
Laurențiu Ciocăzanu
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.