Inca un proiect romanesc castiga finantare la SeedCamp

septembrie 27, 2009 0

Acum un an, echipa UberVU castiga la SeedCamp, in Londra, o prima runda de finantare – dovedind ca si proiectele romanesti pot fi interesante in ochii investitorilor importanti din industria new media.  Intre timp, UberVU a ridicat si a doua runda de finantare, mult mai consistenta decat cea initiala si se pregateste pentru a treia.

Imbucurator este ca, iata, la doar un an, un alt proiect romanesc, Layered Brain, al companiei Brainient condusa de Emi Gal (23 de ani), castiga la SeedCamp.
Sunt intrebat adesea ce elemente trebuie sa aiba un proiect pentru a decide sa investim in el. Ce ii deosebeste, asadar, pe cei care castiga de cei care pierd?
In primul rand, abilitatea de a da chix rapid (Emi Gal a dat mai multe rateuri inainte acestui proiect care, probabil, va avea succes).
Apoi, intr-o ordine oarecare, ar mai fi cateva lucruri:
– sa fii dispus sa cedezi parti din business contra finantarii
– sa nu iti supra-evaluezi proiectul (obosesc repede in fata unor proiecte inflate, si a argumentelor de tipul „Dar ce, Twitter face bani?„)
– focus pe una, maxim doua idei – cei care incep 5 proiecte in paralel le rateaza, de regula, pe toate
– abilitati de business si viziune plus capacitatea de a prezenta civilizat, rapid si intr-o impachetare vizuala si de continut cat mai ok ideea de business
– calcule clare, prezentate profi (de regula se omit din prezentari o sumedenie de costuri evidente, omisiune care pune pe ganduri orice potential investitor)
– un model de business cat mai solid
– in plus, entuziasm. si multe altele 🙂
PS: Va recomand, pe aceasta tema, si articolul De ce exista putine web-start-up-uri internationale romanesti scris de Vladimir Oane de la UberVU.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.