Intrigat de un articol. Isterizare electorală şi isterizare GDS

noiembrie 11, 2009 0

M-a pus pe ginduri  un articol al lui Andrei Cornea din 22 care tine sa fie exact in linia victimizarii de partid desi nu vad utilitatea – se ocupa altii de asta… Si, pentru ca este un om pe care il respect cu adevarat in acel grup (al doilea om in care am incredere este Armand Gosu), as spune citeva chestii. Fundamental sint de acord, insa ma omoara simplificarile atunci cind apar la oameni destepti (simplificari care au vina lor in ce priveste si peisajul media de azi).

  • Isterizare de tip GDS. Intotdeauna acest grup a adorat textul prost si invectiva groasa proferate asupra sa. Nu prea citau Cotidianul cind era un ziar normal, cind acolo nu era Nistorescu cel plin de fiere. De cind e o foaie de toata jena tip Romania Mare imediat se ia pozitie. Stati linistiti, am facut-o noi cei mutati prin trust la alte departamente. Si nu va mai indignati atit de tare din cauza unor chestii evident de necitit si de ignorat – v-am luat apararea tot citiva de aici platiti de Vantu inca de cind a fost publicat.
  • Isterizarea electorala. Am un exemplu personal (ca sa ma victimizez si eu). Ieri am atacat imediat chestiunea celor doi jurnalisti santajisti, Rosca si Chirieac. Si toti basescienii m-au iubit. Azi am scris si despre prezentarea mistificata de la B1 in care, seful ANI era menajat aiurea: pina la urma era unul dintre complici, cel putin la fel de grav. Si basescienii m-au urit. Cind domnia sa vorbeste la gramada de Realitatea si Antena, de Nistorescu si HUrezeanu, nu face altceva decit sa semene cu cei acuzati: reductionism si victimizare. Realitatea nu e Antena 3. Gesturile teatrale de tip TRU sint pentru partid, nu pentru telespectatori maturi. Iar Andrei Cornea practica un discurs dur si necizelat tip „discursul mogulilor pe invers si in varianta intelectuala”. Asta face foarte rau. Trebuie sa fii totusi orb sa nu vezi, dincolo de mistificari, taceri, manipulari pe care eu insumi le consemnez pe acest blog, ca totusi se aud toate vocile! Si ca incordarea e pur electorala; iar in cazul lui Traian Basescu posttraumatica, dupa 322. Nu trebuie sa-i explic eu lui Andrei Cornea ca dupa o trauma, victima poate deveni usor calau daca nu are consiliere adecvata.
  • GDS-ul nu mai e societate civila. Este sediu de campanie. O spun acum, dupa ce am vazut ca si ultimul tip rational intra perfect in fisa postului. De la intelectuali astepti perspective noi, care sa intrige, care sa nu sune imediat cum doresc masele de pro sau anti basescieni. E campanie, mi-a zis cineva, mai scuteste-ne cu nuantele. O fi avind dreptate. Acum e important sa ai in spate echipe portocalii, rosii sau galbene. Dar nu va victimizati – tineti cu puterea totusi!, contestata de o parte din media (5 puncte de rating impreuna). Sint locuri de exprimare destule, de ce e GDS mai aprig ca pe vremea lui Nastase? Zau, m-am saturat sa se plinga unii ba de dictatura, altii de cenzura, cind e loc  sa spui ce vrei (forme de manipulare grosolana apar in zona economica, financiara, corporatista, nu politica!, politica a ramas ultimul bastion in care se da cu parerea fara oprire). Tot ce cer e s-o spunem inteligent… Iar cel mai greu e pentru imprevizibili, in astfel de vremuri impartite in doua tabere. Atentie, domnule Cornea, erati ultimul imprevizibil in sens bun…
  • Oamenii posedati de propriul discurs de la GDS considera acum ca sint in opozitie.  Eu le amintesc ca nu e asa. Si le mai amintesc ca in 2004 nu ei faceau scandal anti-Nastase cu decibelii pe care-i folosesc acum in discursurile pro-Basescu.
  • E legitimata critica adusa ONG-urilor. Pina la urma au reactionat, au stat sa adune semnaturi. Dar nu va puneti intrebari pe care publicul dvs. nefanatic si le-ar putea pune. De ce nu spune nimic GDS despre momente penibile cu EBA, cu Ridzi, cu Dinescu si Netoiu la Cetate, cu Umbrarescu, RAFO etc. De ce in acea revista nu se scrie niciodata despre chestiuni incomode unui anumit politician. Si asta nu e de un an doi… Ultimele articole incomode va apartin dvs., domnule Cornea, si Gabrielei Adamesteanu. Dar nu sint recente, din pacate.
  • Atacul din Cotidianul a fost jegos. Dar ce ma irita e ca exact din aceleasi reflexe neconditionate „de haita” si acest text va fi pus exact in aceeasi aripa „jegoasa”. Ma rog, asta e, lucrez la trustul lui Vantu deci, dupa logica GDS, n-am facut decit sa ma iau de ei care sint anti-Vantu. Ca doar lumea e asa de simpla.

P.S. Va recomand una dintre cele mai misto carti de eseu despre lumea si arta bizantina aparute in Romania. E despre ecclesii… Se numeste: Forme artistice şi mentalităţi culturale în epoca romano-bizantină, de Andrei Cornea
UPDATE
Revin cu un update, cel mai bun comentariu de la acest articol. Voi face asta mai des. Oamenii care scriu chestii interesante vor fi lipiti de postare. Iată una:

Ma distreaza ca nu le auzi niciodata pe Doina Cornea, Ana Blandiana sau Alina Mungiu, care au fost de atitea ori victimele unor campanii odioase d epresa tipand sa le sara lumea in ajutor, cum fac Tismaneanu, Patapievici si Cornea.
adrian
2009-11-11 19:54:07

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.