Iohannis și Ciucă pun tunurile pe AUR, în ziua comemorării victimelor Holocaustului

Iohannis și Ciucă pun tunurile pe AUR, în ziua comemorării victimelor Holocaustului

ianuarie 25, 2022 1

Preşedintele Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă au susținut, marţi, în cadrul ceremoniei dedicate Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, de la Templul Coral din Bucureşti, discursuri adresate direct liderilor AUR, partid ai căror lideri au negat fără echivoc importanța studierii marii tragedii istorice suferite de evreii din toată lumea, inclusiv din România, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Klaus Iohannis a declarat că ”exacerbarea antisemitismului, a xenofobiei, a intoleranţei, a rasismului şi a discriminării, încercările de reabilitare a criminalilor de război, ca şi abdicarea de la apărarea valorilor supreme ale umanităţii pot readuce în actualitate experienţele tragice ale istoriei” şi că ”este inacceptabil că anumite persoane sau grupuri instrumentalizează în mod cinic acest episod cumplit pentru interese politicianiste de moment”.

Abuzurile şi extremismele de orice fel nu pot fi tolerate şi încălcarea legii trebuie ferm sancţionată. România deţine instrumentele necesare pentru contracararea acestor elemente, a arătat şeful statului, citat de News.ro.

La rândul său, premierul Ciucă a subliniat și el că înfiinţarea Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România a fost un act necesar şi oportun.

”A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost un act imperativ. Mai ales tinerele generaţii trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovaţi au fost nevoiţi să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român şi instituţiile sale de atunci poartă principala răspundere. Pentru ca astfel de momente dureroase să nu mai fie posibile, pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorică şi politică a întregii societăţi, a tinerilor în special”, a spus Nicolae Ciucă, cu trimitere directă către AUR, partid ai cărui lideri au contestat vehement studiererea Holocaustului în școli, spunând că aceasta este ”o temă minoră”.

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a condamnat „manifestările negaționiste ale partidului extremist AUR”, cu trimitere la declarațiile unuia dintre liderii săi care „protejat de imunitatea parlamentară, a catalogat Holocaustul din România drept o „simplă lecție” sau o „temă minoră” în sistemul educațional.”

„Genocidul, distrugerea unei comunități pe criterii etnice să fie oare un subiect minor ce poate fi expediat în cadrul unei lecții în sistemul educațional?”, se întreabă retoric Institutul „Elie Wiesel”.

Gestul simbolic de asumare a responsabilității guvernului Ion Antonescu pentru exterminarea a peste 300 mii de evrei și 11 mii de romi, de către președinția și guvernul României începând cu 2004 „a reprezentat o contribuție importantă la aderarea României la NATO și UE”, spun reprezentanții institutului.

Aceștia atrag atenția că negarea Holocaustului „în spatele imunității parlamentare, nu face decât să întrețină ura antisemită, ale cărei consecințe politice au dus la Holocaust” și că „a nega Holocaustul este o expresie clară de a nega democrația.”, trimitere directă la discursurile liderilor AUR din Parlament în care au bagatelizat tragedia evreiească.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.