STUDIU. Cafeaua, de mare ajutor în trei tipuri de cancer. Cei care au consumat 4 căni, mai avantajați

STUDIU. Cafeaua, de mare ajutor în trei tipuri de cancer. Cei care au consumat 4 căni, mai avantajați

ianuarie 24, 2022 0

Consumul mai mare de cafea este legat de un risc mai mic de cancer endometrial, un tip de tumoare care debutează în mucoasa uterului, potrivit unei analize a studiilor relevante publicate până în prezent.

De asemenea, consumul a două sau trei căni de cafea pe zi este asociat cu o supraviețuire crescută la pacienții cu cancer colorectal metastatic, precum și cu un risc mai mic de progresie a cancerului, potrivit unui studiu publicat în JAMA Oncology.

Descoperirile, bazate pe date dintr-un studiu amplu, sunt similare cu studiile anterioare care arată o legătură între consumul regulat de cafea și rezultate mai bune la pacienții cu cancer colorectal non-metastatic.

Cercetătorii au descoperit că din 1.171 de pacienți tratați pentru cancer colorectal metastatic, cei care au raportat că consumă două până la trei căni de cafea pe zi aveau mai multe șanse să trăiască mai mult și să aibă mai mult timp înainte ca boala să se agraveze decât cei care nu au băut cafea.

Participanții care au băut cantități mari de cafea – mai mult de patru căni pe zi – au avut un beneficiu și mai mare. Beneficiile au fost obținute atât cu cafeaua cu cofeină, cât și cu cafeaua decofeinizată.

Descoperirile au permis cercetătorilor să stabilească o asociere, dar nu o relație cauză-efect, între consumul de cafea și riscul redus de progresie a cancerului și deces în rândul participanților la studiu.

Studiul nu oferă motive suficiente pentru a recomanda consumul zilnic de cafea sau un aport crescut, pentru persoanele cu cancer colorectal avansat sau metastatic, spun cercetătorii.

„Se știe că anumiți compuși din cafea au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și alte proprietăți care pot fi active împotriva cancerului. Studiile epidemiologice au constatat că consumul mai mare de cafea a fost asociat cu o supraviețuire mai bună la pacienții cu cancer de colon în stadiul 3, dar relația dintre consumul de cafea și supraviețuirea la pacienții cu forme metastatice ale bolii nu este cunoscută”, spune Chen Yuan de la Institutul Dana-Farber, care a fost coautor al studiului împreună cu Christopher Mackintosh de la Mayo Clinic School. de Medicină (SUA).

Lucrarea s-a bazat pe datele din studiul Alliance/SWOG 80405, un studiu clinic de fază III care compară adăugarea medicamentelor cetuximab și/sau bevacizumab la chimioterapia standard la pacienții cu cancer colorectal metastatic, avansat local sau netratat anterior.

Ca parte a studiului, participanții și-au raportat aportul alimentar, inclusiv consumul de cafea, pe un chestionar la înscriere. Cercetătorii au corelat aceste date cu informații despre evoluția cancerului după tratament.

Ei au descoperit că participanții care beau două până la trei căni de cafea pe zi au avut un risc mai mic de deces și de progresie a cancerului, comparativ cu cei care nu au băut cafea. Cei care au consumat mai mult de patru căni pe zi au avut un beneficiu și mai mare.

„Deși este prematur să se recomande un consum mare de cafea ca potențial tratament pentru cancerul colorectal, studiul nostru sugerează că consumul de cafea nu este dăunător și poate fi benefic”, a spus Kimmie Ng, autorul principal al studiului, citat de ABC.

 

O altă analiză, publicată în Journal of Obstetrics and Gynecology Research, a inclus 24 de studii privind consumul de cafea la 699.234 de persoane, cu 9.833 de cazuri noi de cancer endometrial.

Persoanele din cea mai mare categorie de consum de cafea au avut un risc relativ mai mic de a dezvolta cancer endometrial cu 29% decât cei din categoria cu un consum mai scăzut de cafea.

Alte studii au legat, de asemenea, consumul acestei băuturi cu prevenirea sau o mai bună supraviețuire în cancerul de colon, risc mai mic de cancer de sân și beneficii ale unora dintre compușii săi în cancerul de prostată.

Acest produs de origine naturală este rezultatul unui amestec de mii de substanțe, așa că este greu de determinat ce îl face benefic, deși cele două componente cele mai studiate sunt cofeina și antioxidanții.

Evidențiind mai multe mecanisme care au fost asociate cu posibilele efecte anticancerigene ale cafelei, autorii revizuirii recunosc că „sunt necesare studii ulterioare cu dimensiuni mari ale eșantionului pentru a afla mai multe despre beneficiile consumului de cafea în raport cu riscul de cancer endometrial”. 

 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.