Iorgulescu, ICR-ul si poneiul cu zvastica

august 28, 2008 0

Foarte bun si, as zice, instructiv interviul pe care George Onofrei l-a luat actualului ministru al culturii, Adrian Iorgulescu.
Iata un pasaj (unul care, in opinia mea, vorbeste daca nu despre anumite si discrete conditionari politice, atunci macar despre drastice limite de perceptie artistica in cazul domnului Iorgulescu):
Cum comentati scandalul de la Institutul Cultural Roman din New York? Intre timp, scandalul a escaladat, a intervenit si domnul Vacaroiu, iar Comisia pentru Cultura, cu Paunescu, Ungheanu, incearca sa repuna lucrurile la punct.
Nu cred ca acesta este rolul Comisiei pentru Cultura a Senatului. Vor avea probabil o concluzie, vom vedea cum este formalizata aceasta. Situatia de acolo cred insa ca ar trebui sa faca obiectul unei competente si autorizate discutii si analize in interiorul ICR. Pentru ca nu vreau sa comentez acum ce s-a intimplat, dar am vazut si eu in citeva emisiuni televizate exponatele de acolo si niste fotografii si marturisesc ca nu mi-au spus nimic. Parea o arta naiva, ca sa nu-i spun infantila. Nu stiu daca ajuta Romania sa participe cu astfel de expozitii. In plus, asa cum se stie, unele dintre ele aveau anumite aspecte pe care eu le-as denumi obscene, iar altele aveau si inscrisuri naziste, ceea ce nu este permis. Nu stiu daca noi, romanii, ne ducem in America sa aratam svastici. Cultura noastra, valorile noastre nu cred ca de acolo sint. Mi s-a parut ciudat obiectul acela, era un fel de papusa roz, un ied roz cu un os in fund si o svastica pe picior. Nu vreau sa comentez mai mult, dar nu mi se pare reprezentativ pentru ceea ce cred ca ar trebui sa duca, sub raportul calitatii si al valorilor, si avem suficiente, har Domnului, cultura romaneasca in Occident, fie ca e vorba de Europa, fie ca e vorba de Statele Unite.
Interviul, integral, aici!
PS. George Onofrei are si blog. Aici! 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.