Istoria si isteria romanilor

martie 10, 2009 0

Istoria romanilor nu va mai fi predată elevilor care urmează să se facă tehnicieni chimişti de laborator, tehnicieni în industria materialelor de construcţii, în chimia alimentară, agricultură, telecomunicaţii, silvicultură sau textile. Este vorba de acei elevi care studiază pe „ruta directă”, sistem care îi vizează pe cei care încep liceul tehnologic în clasa a IX-a şi îl termină într-a XII-a fără să treacă printr-o şcoală de arte şi meserii. Filiera tehnologică reprezintă aproximativ 60% din învăţământul românesc.
Asta e stirea seaca. Articolul intreg este aici. E bine sau nu ca o gramada de elevi vor ramane … gramada atunci cand vine vorba de istoria neamului, pentru ca vor studia numai istorie universala in liceu? Dupa mine, cand problema e pusa in termeni nationalisti care stipuleaza ca istoaria NOASTRA e mai importanta decat A LOR, ea este pusa prost. Este judecata in termeni isterici.  Un simplu motiv ar fi ca recrutarea suporterilor extremismului se face in special din mediile in care abunda oameni cu idei putine si fixe. Un bun exemplu in acest sens este cel al romanilor care sunt semi-analfabeti, beau de sting, dar cand vine vorba de  Domnul Stefan, de Mihai Viteazul si de cel mai mare roman al tuturor timpurilor, Ion Antonescu, sunt experti! Pentru ca, sa fim onesti, cei care ajung la liceele tehnologice (NU la scoli de arte sau meserii) nu sunt tocmai niste genii in devenire, iar foarte multi au ajuns acolo pt ca n-au putut sa intre in alta parte. Deci, din acest punct de vedere, faptul ca ei sunt „castrati” de instrumentul care ii predispune la extremism ( metaforic, normal.  Istoria  prost  predata si inteleasa la fel de prost poate fi una din cele mai „periculoase” arme pe care oamenii le au la indemana fara a fi nevoie de permis) este un lucru intelept.
Mai putin intelept totusi, este faptul ca aceiasi indivizi sunt creditati cu o memorie de elefant, oficialii din Ministerul Educatiei asteptandu-se ca ei sa tina minte pana la adanci batraneti ceva ce au auzit in clasa a VIII-a. O asemenea gogorita imi da mie de gandit. De asemenea, dupa ce elevii de liceu care nu vor invata o boaba de istorie a romanilor vor ajunge la randul lor sa fie parinti, imi este tare greu sa imaginez cum vor  putea sa le explice copiilor  lor niste chestii elementare, de care oricine se poate lovi doar prin simpla urmarire a programelor tv sau de radio. sa nu mai zic de internet. Pentru ca lipsa totala a unor cunostinte poate fi la fel de periculoasa ca si insusirea lor gresita.
Asadar, scoaterea totala a orelor de  istorie a romanilor din programa liceelor tehnice nu este o masura buna. dar din cu totul alte motive decat cele care sustin nationalismul.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.