"Iubito, eu ma micsorez!…"

decembrie 11, 2008 0

Acesta este titlul uneia dintre cartile care s-au agatat de mine (a se agata – e, desigur, un fel de a spune)  la Gaudeamus. A aparut la editura Trei, acolo unde Pascal Bruckner are deja publicate in romaneste o serie impresionanta de titluri. 
Imi place Pascal Bruckner – si romancierul inventiv (el e cel care a scris, intre altele, „Luni de fiere”) si eseistul lucid si sclipitor.
Mi-a placut si „Iubito, eu ma micsorez”, carte ce are asemanari de familie cu un alt roman incintator al lui Bruckner („Copilul divin”), dar si, spune autorul, cu „Domnul Tac” (pe asta, sincer, nu am citit-o si, inca o data sincer, pina la cartea pe care v-o propun, nici nu auzisem de ea).
Iata, spre degustare:
„Sa vedem: in ziua casatoriei, Leon masura un metru saizeci si sase de centrimetri. Noua luni mai tirziu, i s-a nascut primul copil. Nu mult dupa aceasta, Leon a pierdut treizeci si noua de centimetri, in mod progresiv timp de trei saptamani. Dupa care s-a stabilizat. Un an mai tirziu i s-a nascut al doilea copil, o fata. Si de data asta, Leon a pierdut treizeci si noua de cetimetri, dar ceva mai repede. Si, din nou, stabilizare. Au trecut trei ani si jumatate fara vreo schimbare notabila. Un singur element notabil: sexul a ramas la dimensiunile originale, ceea ce il face sa para imens, chiar daca este de masura normala, hai sa zicem un pic mai lung si  mai gros.”
Si, dupa asta, urmeaza o nebunie a la Bruckner!
Asadar, recomand cu caldura 🙂
bruckner-buna.jpg

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.