Iulian Leca: Vlad Voiculescu, o problemă de sănătate națională

Iulian Leca: Vlad Voiculescu, o problemă de sănătate națională

aprilie 14, 2021 0

Există ceva aiuritor și dezolant în cazul ministrului Sănătății. E ca și cum Vlad Voiculescu descarcă toate frustrările adunate după un an de pandemie. Că are sau nu legătură directă, că este sau nu vinovat, dramele și tragediile care se petrec pe bandă rulantă în sistemul de sănătate își găsesc o singură cauză și explicație: existența lui Vlad Voiculescu.

Nici un român cu judecată nu cred că își imaginează că un singur om, fie el și ministrul Sănătății, ar putea să se facă vinovat de tot ce e rău în sistemul sanitar. Doar că Vlad Voiculescu are „farmecul” acesta de a aduna ca un paratrăsnet tot ce e negativ și disfuncțional în domeniul pe care îl păstorește.

Apărătorii și prozeliții săi, fanatici în aproape fiecare dintre cazuri, sunt în stare să găsească toate explicațiile posibile și imposibile astfel încât Vlad Voiculescu să pară doar o victimă a „sistemului” care nu suportă să se facă bine și vrea să-l zboare pe cel care încearcă să-i administreze tratamentul necesar pentru a se vindeca.

Așa a apărut informația că reacțiile vehemente și criticile la adresa sa din presă și de la televiziunile de știri sunt doar o consecință a faptului că „eroul” de la Sănătate s-ar fi opus continuării subvențiilor de la Guvern pentru presă. Ba i se trage de la faptul că vrea schimbarea directorilor de la Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, unde mafia din sănătate nu ar suporta gândul să piarda controlul asupra bugetului de peste 1 miliard de euro.

Dacă a fost scandalul cu bolnavii scoși în mod inuman din Spitalul Foișor din Capitală, de vină a fost managerul spitalului care, bineînțeles, a fost pus acolo de Gabriela Firea. Dacă a fost incendiul de la spitalul Matei Bals, evident, de vină a fost tot PSD care a făcut ce nu trebuia și nu a făcut ce trebuia timp de 30 de ani.

Într-un fel, retorica și dialectica susținătorilor lui Vlad Voiculescu e rudimentară și valabilă indiferent de ceea ce se întâmplă în realitate. Nu conteaza ce spun faptele, Voiculescu e ținta „ocultei naționale” care îl vrea plecat pe ministrul USR-PLUS de la Sănătate tocmai pentru că e singurul care a încercat și încă se mai chinuiește să ne facă bine și să ne scape de raul care ne sărăcește și omoară de decenii.

Privit printr-o astfel de paradigma, cazul Voiculescu pare închis. Indiferent ce s-ar întâmpla, oricâte incendii, oricâți morți am mai avea prin spitale sau din cauză că nu reușesc să mai ajungă în spitale, vinovat va fi doar „sistemul ocult” care vrea să scape de minunea Voiculescu și își face rău singur în speranța că doar așa va reuși să supraviețuiască.

Dacă la contorsiunea dialectă a talibanilor lui Voiculescu se mai adaugă și foarte complicata și fragila balanța a forțelor din alianța PNL-USR-PLUS-UDMR, s-ar putea deduce ușor că V.V. va avea viața lungă la ministerul Sănătății, cel puțin tot atât de lungă cât va dura și coaliția dintre cele trei partide.

Abia plecând de la aceste premise pe care le cunoaște cu siguranță și Voiculescu putem să-i înțelegem mai bine comportamentul de „Gică-pe-Contre” și siguranța de sine atât de greu de înțeles altfel. Siguranța că nu poate fi demis ar putea să explice și tupeul cu care și-a asumat rolul de „berbec” cu care USR-PLUS lovește constant, din primele zile de guvernare, în partenerii liberali.

Într-o perioadă normală când viața tuturor nu ar fi fost amenințată de cea mai teribilă pandemie pe care a cunoscut-o omenirea, un astfel de ministru ar fi putut să supraviețuiască mult și bine în funcție, așa cum a făcut-o și în timpul Guvernului Cioloș.

Dar, ghinion! Deja Voiculescu a devenit problema întregului Executiv condus de Cîțu. Încă puțin și în curând Voiculescu va deveni și problema lui Klaus Iohannis. Abia atunci va fi interesant de văzut cum se va sfârși cazul lui Vlad Voiculescu.

Sursa: Realitatea de Bucuresti

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.