JAWS

februarie 9, 2009 0

Afacerea secolului din Romania parea sa fi trecut pe sub nasul tuturor, fara ca multi sa-si dea seama. Intre ONG-uri ecologiste, aparatori ai patrimoniului istoric si afaceristi feroce, nimeni nu a observat ce rechini inoata prin apele de la Rosia Montana. De Soros se stia din 2007, dar pestele cel mare a devenit interesat abia anul trecut: John Paulson.  Pentru a va face o idee despre cine este Paulson, trebuie sa stiti ca e omul care a facut un profit de 3 MILIARDE de dolari din criza imobiliara din SUA. Prin comparatie, cea mai mare lovitura a lui Soros a insumat un miliard de dolari. Si cum cine se aseamana se aduna, jurnalistii de la Wall Street Journal au observat o apropiere imediata intre Soros si Paulson in 2008.
jaws
Am scris in Cotidianul despre cum au ajuns acesti rechini sa se balaceasca la Rosia Montana. Trebuie sa va povestesc insa cum am ajuns la aceasta poveste. In urma cu doua saptamani am primit un mail care anunta un sir de miscari spectaculoase in cateva institutii de stat, miscari prin care anumiti oameni, apropiati de Rosia Montana Gold Corporation, ar urma sa puna direct umarul la deschiderea exploatarii miniere inainte ca toate reglementarile de mediu si de protejare a patrimoniului sa fie respectate 100%. Cand am vazut ca vreo doi pasi descrisi in acel scenariu s-au indeplinit, am hotarat impreuna cu seful departamentului de Investigatii ca  ca e de datoria noastra sa scriem acum, cu rezervele de rigoare. Insa mergand pe firul povestii, am dat peste cateva forumuri ale celor ce joaca pe bursa de la Toronto. Si acolo erau urmele lui Paulson si Soros. Apoi, am suprapus graficul evolutiei pretului actiunilor de la Gabriel Resources cu evenimentele importante petrecute in Romania. Si am avut inca o confirmare a faptului ca venirea la guvernare a coalitiei PDL-PSD este extrem de prielnica pentru mineritul din Apuseni.
O fi bine, o fi rau…. cert e ca nu e de glumit… daca de la Frank Timis s-a ajuns la John Paulson, inseamna ca opozitia a doar cateva ong-uri s-ar putea sa nu mai fie de ajuns…
Mai jos, un fragment din articol, care arata relatia Soros-Paulson-Rosia Montana-Romania:
John Paulson a câştigat, în 2007, trei miliarde de dolari pentru că a fost printre puţinii care au prevăzut prăbuşirea pieţei imobiliare din SUA şi au pariat pe asta. Într-o zi din ianuarie 2008, potrivit ,,Wall Street Journal’’, a luat masa cu un alt mare „rechin financiar” al lumii, George Soros, pentru a discuta despre sofisticatele instrumente financiare folosite de Paulson în obţinerea titlului de cel mai bine plătit broker din lume. Pe cei doi îi mai lega însă ceva: deţineau acţiuni la compania canadiană Gabriel Resources, principalul investitor în proiectul Roşia Montana Gold Corporation din România. Paulson deţinea direct, prin fondul său de investiţii „Paulson&Co”, iar Soros prin firma Newmont Mining, la care este acţionar.
Proiectul Roşia Montană trecea atunci prin momente dificile. În septembrie 2007, ministrul Mediului, Attila Korodi, suspendase pe termen nelimitat procedurile de avizare din punctul de vedere al impactului de mediu. Pe bursa din Toronto, acţiunile Gabriel Resources se prăbuşiseră în câteva zile de la 3,5 la 2,5 dolari canadieni şi ajunseseră în ianuarie 2008 la 1,6 dolari. În lunile ce au urmat, Paulson&Co. şi Newmont Mining au cumpărat masiv acţiuni ieftine Gabriel Resources, ajungând să deţină, fiecare din ele, aproape 20 la sută din capitalul social.
La începutul lunii decembrie 2008, proiectul Roşia Montana a primit o nouă lovitură: Curtea Supremă din România a anulat, definitiv şi irevocabil, descărcările arheologice aprobate de Ministerul Culturii, absolut necesare pentru începerea exploatărilor miniere. Preţul acţiunilor a ajuns la un dolar, moment în care s-a înregistrat o altă masivă cumpărare de acţiuni: 5 milioane de bucăţi, reprezentând în jur de 2 la sută din firmă. Cei avizaţi comentau pe forumul bursei, stockhouse.com: „Cel mai probabil, cumpărătorul este Electrum Holding, care încearcă să se apropie de pragul de 20%”, scrie cineva care semnează „Longlorus – un acţionar”. El se referă la firma care, după Paulson&Co. şi Newmont Mining, deţine locul trei ca importanţă în Gabriel Resources, cu 14 la sută: Electrum Strategic Holding, fondată de Thomas Kaplan, un fost partener de afaceri al familiei Soros. Kaplan şi Soros colaboraseră în firma de minerit Apex Silver, deţinătoarea unor exploatări importante de argint în Bolivia. Fraţii George şi Paul Soros aveau la un moment dat 30% din acţiuni, dar, după ce aceştia şi-au redus semnificativ aportul, au rămas în relaţii cordiale cu Kaplan: Paul Soros a fost membru în Consiliul de Administraţie de la Apex până în ianuarie 2008.
Pe 22 decembrie 2008, acţiunile Gabriel Resources îşi revin miraculos. În acea zi sunt cotate la 1,13 dolari şi de atunci tot cresc, ajungând în momentul de faţă la 2,8 dolari. 22 decembrie 2008 a fost ziua în care a depus jurământul noul guvern al României. Avizaţii comentează din nou: „Noul guvern din România este o coaliţie dintre democrat-liberali şi social democraţi, iar Gabriel se aşteaptă să beneficieze de o revizuire transparentă şi corectă a procedurilor de deschidere a minei”, spune pe forumul bursei acelaşi „Longlorus – un acţionar”.”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.