Joe Biden dă undă verde pentru lansarea dolarului digital

Joe Biden dă undă verde pentru lansarea dolarului digital

martie 9, 2022 0

Monedele digitale se confruntă cu o nouă eră. Versiunea virtuală a principalei monede a lumii, dolarul, este acum lansată oficial.

Joe Biden a emis un ordin ca autoritățile americane să studieze crearea unui dolar digital, susținut de banca centrală. Bitcoin reacționează cu creșteri pe burse, anunță Expansion.

Vestea, așteptată de luni de zile, a venit în plină criză geopolitică actuală. Departe de a potoli războaiele valutare „tradiționale” recurente, inițiativa ar putea transfera lupta dintre cele două cele mai mari puteri în universul digital.

În lumina apariției criptomonedelor ca soluție autonomă pentru tranzacțiile digitale și plățile P2P, acum Rezerva Federală a Statelor Unite (Fed) tocmai a avansat în implementarea dolarului său digital, propria bancă centrală, monedă cunoscută sub numele de CBDC.

Se știe că și China se află într-un proces similar, dar acum SUA sunt cele care și-au dat seama de progresul dolarului său digital, a cărui creație se ocupă de Proiectul Hamilton, alcătuit din Boston Federal Reserve Bank (Boston Fed) și Digital Currency Initiative a Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

CBDC-urile sunt o nouă formă de bani care completează soldurile existente ale conturilor de rezervă ale băncii centrale și moneda fizică.

Conform Proiectului Hamilton, CBDC-urile ar putea exista sub diferite forme, în funcție de obiectivele fiecărei bănci centrale, inclusiv o CBDC cu scop general care poate fi pusă la dispoziția publicului pentru plăți cu amănuntul, comerț electronic și persoană la persoană, precum cripto.

În acest sens, băncile centrale, cercetătorii și cei responsabili cu formularea acestor politici și-au propus mai multe obiective, printre care promovarea incluziunii financiare, îmbunătățirea eficienței plăților, promovarea inovației în serviciile financiare, menținerea stabilității prin promovarea vieții private.

Astfel, în ultimele ore, instituțiile Proiectului Hamilton au lansat dovezi notabile ale cercetărilor lor exploratorii care tocmai au trecut de prima fază, dând viață unui sistem modular și extensibil de procesare a tranzacțiilor.

Dezvăluit de site-ul inițiativei, sistemul de guvernare al dolarului digital a fost implementat în două arhitecturi diferite, în care au fost evaluate viteza, performanța și toleranța la erori.

Proiectul Hamilton indică faptul că ambele arhitecturi au îndeplinit și au depășit așteptările în ceea ce privește cerințele tehnice, înregistrând în primul caz aproximativ 170.000 de operațiuni până când serverul a atins performanța maximă, din cauza unui blocaj de procesare.

Dolarul digital acceptă 1,7 milioane de operațiuni pe secundă

Cu toate acestea, cea de-a doua arhitectură a demonstrat un debit de 1,7 milioane de tranzacții pe secundă, 99% dintre operațiuni fiind finalizate în mod constant în mai puțin de o secundă și majoritatea tranzacțiilor finalizate în mai puțin de jumătate de secundă, potrivit Forbes.

Acesta din urmă pare să se scaleze liniar odată cu adăugarea a mai multe servere, procesând tranzacțiile fără probleme și fără a pierde date, datorită arhitecturii sale rezistente care include backup împotriva întreruperilor de transmisie sau orice alte inconveniente.

Lucrările Hamilton Project indică faptul că utilizatorii interacționează cu un procesor central de tranzacții folosind portofele digitale care stochează chei criptografice, la fel ca un portofel cripto.

În acest fel, fondurile sunt direcționate către chei publice, iar portofelele creează semnături criptografice pentru a autoriza plăți.

Portofelele emit tranzacții semnate care distrug fondurile ocupate și creează o sumă echivalentă de fonduri noi deținute de destinatar.

De asemenea, procesatorul de tranzacții validează tranzacțiile și aplică modificările fondului de fonduri necheltuite.

În acest sens, Project Hamilton explică că în această versiune nu există intermediari, taxe sau identități în afara cheilor publice, totuși designul permite adăugarea acestor roluri și alte caracteristici în viitor.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.