”Rusia va sta pe un butoi cu pulbere. Va risca o implozie… Va fi o revoluție?”

”Rusia va sta pe un butoi cu pulbere. Va risca o implozie… Va fi o revoluție?”

martie 9, 2022 0

Declanșând un război de agresiune, regimul Putin este responsabil de crime împotriva păcii.  

 

De asemenea, începe să fie răspunzător și pentru crime de război. Ucraina reprezintă, grație întinderii și poziției sale geografice, un important pivot geopolitic pe bătrânul continent…

 

Puntea de legătură dintre Est și Vest, o placă turnantă. Este vitală existența unui stat ucrainean independent, eventual neutru și demilitarizat. Poate că aceasă soluție ar mulțumi, în final, pe toată lumea. Ucrainenii  încă rezistă eroic…

 

Nu știu dacă vor putea să o facă până la capăt. De regulă, victima luptă cu o mai mare determinare și motivație decât agresorul…

 

Din considerente de ordin psihologic… În joc este viața sa, supraviețuirea, instinctul de autoconservare, care îi conferă energii și puteri nebănuite în fața atacatorului. Deși superiori din punct de vedere militar, nu toți rușii au o mare tragere de inimă pe front. 

 

Pentru unii, cel puțin, acest război nu este al lor…Soldații ruși nu sunt dispuși să își riște viața pentru a împlini visele de preamărire ale unui dictator irațional, ale unui nou Slobodan Milosevic.

 

 Îmi pare sincer rău pentru un popor cu o cultură remarcabilă, care a propus lumii pe Dostoievski (cel mai mare scriitor, în opinia mea), Soljenițîn, Ceaikovski și alții. Cum va reacționa poporul rus sub presiunea consecințelor inevitabile ale sancțiunilor internaționale, cu deosebire a celor economice?….

 

Probabil, Rusia va sta pe un butoi cu pulbere… Va risca o implozie…. Va fi o revoluție?

 

….Se vor ridica fiii și fiicele Maicii Rusii împotriva acestui dictator care făcut din ei și din patrie paria societății internaționale?

 

….În caz de proteste masive la Moscova, Sankt Petersburg, Ekaterinburg sau aiurea, va recurge fostul ofițer KGB la forță brută și la asasinate în masă împotriva propriilor conaționali, precum alți tirani, mai demult sau mai de curând?

 

…Foarte posibil, pentru că este tipul de conducător care se cramponează de putere și nu va ezita să o facă pentru a se menține la conducere.

Sursa: Hadrian Gorun – conf. univ. dr. la universitatea ”Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.