Jogging mental (sau ce vreau sa propun cu blogul asta…)

octombrie 6, 2009 0

Multa vreme s-a crezut ca numarul de neuroni in cap de locuitor adult este in continuua scadere. Cu alte cuvinte, spunea teoria, neurogeneza este rezervata exclusiv copiilor. Odata ajunsi la maturitate, trebuie sa ne descurcam cu neuronii dobinditi pina atunci.  Al caror numar scade continuu.
In anii ’90 insa, s-a produs o spectaculoasa rasturnare de situatie: s-a demonstrat ca noi neuroni sint generati pe tot parcursul vietii, in special in regiunea specializata in invatare si memorare.
Din pacate, majoritatea acestor neuroni au o soarta trista – dupa doar citeva in saptamini, mor. Dar iata ca niste experimente recente au aratat ca exista o solutie pentru a-i salva: invatarea.  Experimentele sint extrem de interesante si, desi facute pe sobolani, se pot extrapola si la oameni.
Animalele au fost supuse unor teste de invatare. Cel mai cunoscut este testul labirintului. Un altul, relativ cunoscut este cel al clipitului: este emis un sunet de atentionare, dupa care un jet de aer forteaza animalul sa clipeasca. La fel ca in exeperimentul lui Pavlov, dupa citeva repetitii, animalul va clipi doar la auzul sunetului. Folosindu-se un marker specific care permite vizualizarea neuronilor noi formati, se pot observa diferentele intre indivizi care au fost supusi sau nu experimentului.
Intr-adevar, testul functioneaza. Comparindu-se animale ‘antrenate’ cu altele ‘de control’ s-a aratat ca cu cit animalul invata mai mult, cu atit mai mult va pastreza mai multi dintre neuronii noi formati.
Insa partea frumoasa abia acum intervine. Ce se intimpla daca se complica putin testul? Mai precis, sunetul care precede jetul de aer are o durata mai lunga. Acum animalul va trebui sa calculeze cind a inceput si cind se va sfirsi semnalul sonor, cu alte cuvinte va trebui sa gindeasca.
Rezultatul a fost surprinzator si spectaculos. Neuronii noi formati suprevietuiesc doar in cazul exemplarelor capabile sa ‘treaca’ testul. Exercitiul in sine este insuficient, importanta este invatarea propriuzisa! Ba chiar mai mult, o alta serie de experimente a demonstrat ca exercitiile usoare sint ineficiente. Atunci cind este vorba doar despre rutina si simple exercitii repetitive care nu implica judecata, efectul este nul. Este nevoie de efort intelectual!
Explicatia ar fi ca doar in cazul unor exercitii solicitante neuronii noi formati in hipocampus sint folositi si, in felul acesta, salvati de la moarte.
Un creier mereu proaspat este un creier obosit!
(Restul concluziilor referitoare la rasa umana va las sa le trageti dumneavostra.)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.