Jos Curtea Constipationala!

mai 3, 2007 0

De prosti ce sintem, si ma gindesc in primul rind la noi cei din presa, n-am facut mai nimic pentru a-i forta pe politicieni sa schimbe dracului odata Constitutia lui Iliescu&Iorgovan. Asa am ajuns in situatia in care, de aproape un an, nu ne mai conduce nici Basescu, nici guvernul, nici Parlamentul ci o institutie nebuloasa numita Curtea Constitutionala. Ar merita, poate, la un moment dat, sa evaluam cit de mult a schimbat deciziile din ultimele luni ale Curtii cursul istoriei acestei tari. Vorbim de legitimitatea lui Basescu, de ilegitimitatea Parlamentului, de oligarhi si moguli, dar, in fapt, aceasta tara sta la mina a noua personaje obscure. Asta da putere oculta.
Decizia de azi, cea privind posibilitatea ca Traian Basescu sa fie demis cu majoritatea voturilor exprimate, indiferent de rata participarii la referendum, e ultimul exemplu. Nu intru in dezbaterea juridico-constitutionista care deja e in floare, pentru ca sint altii mai calificati sa-si dea cu parerea fara a face doar propaganda. Ma rezum sa constat ca aceasta decizie a CC obliga practic intreaga scena politica la o schimbare radicala de strategie si pe noi la un alt mod de a gindi participarea la referendum. In conditiile vechii variante a legii, anti-Basescienii erau interesati sa demobiliezeze intregul electorat, tinindu-l acasa pentru a invalida referendumul, iar pro-basescieni sa-si sperie simpatizantii cu posibilitatea ca presedintele lor sa-si piarda postul daca-l lasa balta si nu se duc la vot.
Acum lucrurile se schimba radical. Cum procentul de participare nu mai conteaza, toti au interesul sa-si scoata adeptii la vot si sa-I impiedice pe ceilalti s-o faca. Competitia devine mult mai dura dar si mai mirsava. Nu-I exclus sa asistam la scene grotesti, cum am mai vazut si la alte scrutinuri, de genul luatului cu japca la vot, cu autobuzul, cu caruta, cu micul, berea sau rachiul. Penibilizarea Romaniei va mai arde o etapa si va mai atinge o culme. In ce ma priveste, cred ca decizia de azi a CC ma va determina sa nu mai mai merg la vot. Nu vreau sa-mi dicteze Curtea ce sa fac si nici ca adversarii si fanii presedintelui sa ajunga sa se bata intre ei pentru a ma determina, unii sa ramin in casa, altii sa ies la vot. As fi vrut sa pot merge la vot fara ca cineva sa-mi forteze aceasta decizie. In varianta veche ma simteam liber sa aleg. Acum ma simt agresat. Voi sta acasa protestind astfel fata de faptul ca am ajuns sa fiu condus de noua indivizi care fac istorie peste capul meu si a tuturor celor, buni sau rai, pe care totusi i-am ales eu. Adica si eu.  
PS1 – Pentru a-mi intelege revolta va rog sa remarcati doar in ce situatie grotesca au ajuns politicienii, obligati sa-i laude pe judecatorii CC cind acestia le dau o decizie pe plac ca apoi, la scurt timp, sa-i injure pentru o alta decizie nefavorabila. Oricit de condamnabili ar fi  politicieni nostri, faptul ca CC a ajuns sa faca ce vrea din ei mi se pare o bataie de joc la adresa noastra a tuturor. Daca politicienii nu se revolta, uite, o fac eu si in locul lor.
PS2. Voi incerca in curind sa raspund si celor care mi-au scris la postul anterior. Nu lipsa raspunsurilor ci timpul e cel ce ma impiedica sa fiu ceva mai prompt. Scuze si multumiri.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.