Joseph Stiglitz, câștigător al premiului Nobel, despre obligativitatea vaccinării anti-COVID în lume

Joseph Stiglitz, câștigător al premiului Nobel, despre obligativitatea vaccinării anti-COVID în lume

septembrie 27, 2021 1
”Donald Trump spunea că pandemia va dispărea când toată populația va fi vaccinată. Cum e posibil ca o țară cu o populație aparent bine educată să aibă atâția oameni ce acționează irațional, contra intereselor lor, contra științei și contra lecțiilor istoriei, nevaccinându-se?
Unii spun că măsurile anti-COVID le restrâng libertățile. Dar libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea altora. Prin nevaccinare ori refuzând masca sau distanțarea, unele persoane transmit boala altora, provocându-le acestora pierderea unui drept fundamental: dreptul la viață.
Esența problemei este că, într-o pandemie, acțiunile unei persoane afectează bunăstarea altora.
Și acolo unde există aceste specificități, bunăstarea societății necesită acțiuni colective: reglementări pentru a restricționa comportamentele dăunătoare social și promovarea comportamentelor benefice social.
O societate ordonantă și organizată implică restricții și interzicerea ”libertății” individuale a unora de a fura, ucide etc. În același mod, într-o lume COVID, este interzis să ucizi infectându-i pe alții.
De aceea, la cele 10 porunci din Biblie, mai trebuie adăugată una: ”Te vaccinezi!”.
Restrângerea oricărei libertăți individuale prin aplicarea de vaccinuri sigure și foarte eficace împotriva pandemiei este nimic în comparație cu beneficiile sociale (și în consecință beneficiile economice) ale sănătății publice.
Faptul că toți oamenii ar trebui să fie vaccinați (cu câteva excepții, limitate din motive medicale) nu ajunge la maturitate. Și din moment ce multe guverne par prea fricoase să impună așa ceva, angajatorii, școlile, organizațiile sociale trebuie să intervină în acest scop, în orice domeniu de activitate organizată în care există contact între oameni.

După cum am aflat în ultimele 18 luni, sănătatea globală este un bun public global. Pe măsură ce boala continuă să explodeze în unele părți ale lumii, riscul unei mutații mai mortale, mai contagioase și mai rezistente la vaccin va crește.

Dar în majoritatea lumii, problema nu este că există rezistență la vaccinare, ci o lipsă imensă de vaccinuri. Este clar că sectorul privat nu poate crește producția pentru a asigura o aprovizionare adecvată. Asta pentru că producătorilor de vaccinuri le lipsește capitalul? Există o lipsă de flacoane de sticlă sau seringi? Sau poate speră că restricționarea ofertei de doze va crește prețurile și profiturile?

Unul dintre principalele obstacole în calea creșterii ofertei este accesul la utilizarea proprietății intelectuale necesare; De aceea, propunerea de suspendare a brevetelor care este discutată la Organizația Mondială a Comerțului este atât de importantă.

Și având în vedere urgența și amploarea provocării, este nevoie de mai multe: una dintre acțiunile pe care administrația președintelui SUA Joe Biden o poate face este să invoce Legea privind producția apărării și să profite de faptul că guvernul federal deține brevete fundamentale.

Statele Unite au oferit companiilor farmaceutice acces gratuit la aceste bunuri intelectuale publice, obținând în același timp profituri de miliarde de dolari. Statele Unite trebuie să utilizeze toate instrumentele de care dispun pentru a crește producția în interiorul și în afara țării.

Chiar dacă costul vaccinării la nivel mondial ar ajunge la câteva miliarde de dolari, nu ar fi nimic în comparație cu costul uman și economic al continuării pandemiei.

Sursa. El Pais/Project Syndicate 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
One thought on “Joseph Stiglitz, câștigător al premiului Nobel, despre obligativitatea vaccinării anti-COVID în lume
 1. Avatar

  Antireligios

  „Premiul Nobel de Economia” a fost una din cele mai grosolane ” fake news” din istoria. Intradevar, asa zisul premiu Nobel de Economia nu e ista, afost o poveste inventata de banquierii suedezi pentru a premia economistelor neoliberali din Scoala de la Chicago, care au inventat ” Economica” , o seudo stiinta pentru a justifica capitalismul salbatic. Premiul o dau banquierii suedezi, nu Academia Suedeza de Stiinte, care da premie de fizica, chimie si medicina, in lu Decembrie fiecare an. Sme.
  cheria banchchierilor este sa dea false premiile lor de economia in aceasi zi. In felul asta toata lumea le a chemat Nobel de economia.
  Toti premiati sin sionisti care lucreaza pentru FMI, BM, Morgan, Rotshild, Lehman Brothers, etc. Primii premiati sint: Friedman, von Mises, Hicks, Hayeck, Samuelson , Stiglitz si alti. Stiglitz a fost Director FMI si in aceasta functie a lasat sute de milioane de saraci si flaminzi in lumea intreaga.

  septembrie 28, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.