VIDEO. Avem PNRR, să vină banii Europei! Ursula von der Leyen ne-a adus acasă vestea cea mare

VIDEO. Avem PNRR, să vină banii Europei! Ursula von der Leyen ne-a adus acasă vestea cea mare

septembrie 27, 2021 1

Comisia Europeană a aprobat luni Planul Național de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României, care valorează 29,2 miliarde de euro, împărțiți în două părți aproape egale ce reprezintă granturi, respectiv împrumuturi. Executivul european a ținut cont de 11 criterii de evaluare.

Din acești bani, 41% sunt alocați pentru investițiile și reformele privind mediul și tranziția „verde” iar 21% pentru digitalizarea României. Acești bani vor fi acordați în funcție de atingerea obiectivelor de pe parcursul celor cinci ani în care se aplică planul.

Proiectele finanțate trebuie finalizate până în 2026.

Proiectele din Planul naţional de redresare şi rezilienţă sunt împărțite în felul următor:

1.Sisteme de apă şi canalizare – 1,88 miliarde de euro

2.Împăduriri şi protejarea diversității – 1,37 miliarde de euro

3.Managementul deşeurilor – 1,2 miliarde de euro

4.Sectorul de transport – 7,62 miliarde de euro

5.Fondul pentru Valul Renovării – 2,2 miliarde de euro

6.Energie – 1,62 miliarde de euro

7.Cloud guvernamental şi sisteme publice digitale – 1,89 miliarde de euro

8.Reforma fiscală şi a sistemului de pensii – 482 milioane de euro

9.Sprijin pentru mediul de afaceri, cercetare, inovare – 2,36 miliarde de euro

10.Fond local pentru tranziția verde şi digitală a UAT-urilor – 2,1 miliarde de euro

11.Turism şi cultură – 200 milioane de euro

12.Sănătate – 2,45 miliarde de euro

13.România Educată – 3,6 miliarde de euro

– 50 de şcoli noi

– 1800 de microbuze verzi pentru transportul elevilor

– 75.000 săli de clasă dotate cu mobilier

– 20.000 locuri de recreere şi lectură

– 20.000 de locuri de cazare nou create în campusuri universitare

– 1175 SMART LAB-uri

– 140 de creşe înființate şi operaţionalizate

-10 centre de învăţământ dual.

Planul de investiții pe larg, AICI

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
One thought on “VIDEO. Avem PNRR, să vină banii Europei! Ursula von der Leyen ne-a adus acasă vestea cea mare
  1. Avatar

    Aurel

    In acest plan , ptr. sanatate sunt prevazute 2, 45 miliarde de euro.fiind alocate ptr. obiectivele mentionate in articol. Nu am vazut constructie de spitale noi, de care Romania are atata nevoie. Medicii ne pleaca ptr. ca toate posturile din spitalele existente sunt ocupate , iar prin prelungirea varstei de pensionare , situatia se va complica si mai mult. Consider ca , ptr. acest domeniu , ar fi fost necesar sa se colaboreze cu o echipa de medici , care cunosc bine situtia din sistemul nostru de sanatate, O alta problema, este legata de stabilirea nr. de locuri la Univ de medicina si farmacie , in functie de cerintele „pietii” din sanatate. Nu poti forma numeroase cadre medicale , pe care apoi sa le lasi sa someze. Este o disproportie evidenta si un proces daunator ptr. tinerii medici, care neavand loc de munca , iau drumul pribegiei , practic alungati din propria Tara , de un sistem schiop de conducere din sanatate. Ptr. sistemul de invatamant ” Romania educata”se acorda mai multi bani ,ptr constructia de noi obiective scolare , educative si se sprijin ptr. elevi , fara insa a avea in vedere faptul ca educatia in sine , inseamna si o preocupare aparte ptr. Structurarea sistemului de invatamant liceal si universitar , eliminand, influenta „banului ” asupra pregatirii profesionale,pentru care exigenta sa fie criteriul de baza . Azi , suntem victimele , impostorilor cu diplome universitare si de doctorate , care populeaza din plin institutiile de stat , inclusiv , Parlamentul. Acestia patrund in structurle statului , pe criterii de sprijin politic bazat pe relationare de „cumetrie” Am asteptari mari, de la folosirea cu succes a acestor bani. dar si teama ca incompetenta si hotia , va duce din nou , la o dezamagire majora . caci , in aceasta materie de folosire a banului public , am devenit experti ,, desigur fara dplome.( Sper insa ca existenta Parchetului European va curma sirul hotiilor.”) Regret ptr. acest sentiment negativ , dar cei 31 de ani de dezamagire datorita hotiei, minciunii si imposturii , genereaza aceasta prudenta.

    septembrie 28, 2021 Reply
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.