Kundera a fost, Iliescu n-a fost. Update: Kundera n-a fost

octombrie 13, 2008 0

Revista Respekt, Kundera turnator le stiti deja… Sa-l mai citim, sa nu-l mai citim etc. Eu am experimentat pe mine, azi, imediat ce-am aflat, si am citit un interviu al sau din 1985. Iata doua pasaje pe care le-am citit intr-o noua cheie. 

 Cind eram un baietel in pantaloni scurti, visam la o alifie miraculoasa care sa ma faca invizibil. Cind am devenit adult, am inceput sa scriu si mi-am dorit sa am succes. Acum am acel succes dar mi-as dori sa am alifia aia care sa ma faca invizibil
 O viata in care sa nu te poti ascunde de privirea celuilalt – asta e iadul. Aceia care au trait in totalitarism stiu asta, dar acel sistem nu a facut altceva decit sa exacerbeze o tendinta generala a intregii societati moderne. Devastarea naturii; declinul gindirii si al artei; lipsa de respect pentru viata privata. Fara secrete, nimic nu e posibil – nici dragoste, nici prietenie.

Le-as fi citit intr-un fel ieri, le citesc altfel azi. Fara secrete, nimic nu e posibil, asta e o lectie mult mai profunda, spusa de Kundera cel nou, pe care-l cunosc de abia vreo 10 ore.
 Mi s-a parut de-a dreptul ironic sa aflu tot azi ca Iliescu nu va fi urmarit penal in chestia cu minerii…
Update. Intre timp a aparut reactia lui Kundera, ferma. Sa insemne ca pot citi textele citate mai sus exact cum le citeam inainte?

Articol scris in colaborare cu Dragos Stanca
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.