L-a căutat 26 de ani pe asasinul fiicei sale și acum l-a găsit!

L-a căutat 26 de ani pe asasinul fiicei sale și acum l-a găsit!

noiembrie 16, 2021 1

Martín Mestre, în vârstă de 79 de ani, are înscris în memorie dimineața devreme a zilei de 1 ianuarie 1994: „Am totul proaspăt în cap, apăs un buton și reprogramez cipul”.

Ultima dată când Mestre l-a văzut pe Jaime Saade a fost la ușa casei lui, după ce a toastat cu soția sa și cei doi copii. Nancy Mariana, în vârstă de 18 ani, îi ceruse permisiunea de a sărbători noul an cu Jaime, cu care se întâlnea de ceva vreme. Mestre a ieșit să-i vadă.

”Întoarce-te la ora trei. Ai grijă de ea”, i-a cerut tatăl fetei iubitului acesteia.

La ora șase se trezi cu tresărire. A fost surprins că lumina scării era încă aprinsă și a fugit în camera fiicei sale. Nu era acolo.

A ieșit în stradă în cea mai festivă noapte a anului. A făcut turul mai multor discoteci din orașul Barranquilla (Colombia) și i-a promis lui Dumnezeu că, dacă o găsește într-una, nu o va certa. Nu a găsit-o. A mers apoi la casa familiei Saade.

Mama lui Jaime făcea curățenie în apartamentul fiului ei, alăturat casei lor. În zorii primei zile a anului. Pământul era tot ud. Femeia s-a uitat la el și a spus:

Fiica ta a avut un accident, e la Clinica Caraibe.

Mestre a mers la spital. La intrare l-a întâlnit pe tatăl lui Jaime Saade, pe care îl cunoștea din vedere.

Martín, fiica ta a încercat să se sinucidă.

Următoarele opt zile au fost petrecute în clinică. Lui Nancy îi trecuse un glonț prin cap și ea nu și-a mai revenit niciodată. Pe 9 ianuarie au fost avertizați că urmează să moară.

„Am intrat și i-am cântat cântece de când era mică: fata drăguță a lui tati…”, fredonează astăzi Martin. Până când inima „a încetat să tragă linii pe computer și s-a auzit acel sunet…”.

Murise. A fost momentul în care tatăl a început căutarea de aproape trei decenii a criminalului. Mestre, pe urmele lui Jaime Saade, care fusese înghițit de pământ din noaptea evenimentelor.

Acum 25 de ani, în 1996, un judecător columbian l-a condamnat la 27 de ani de închisoare pe Saade pentru uciderea și violul lui Nancy Mariana, în ciuda faptului că era dispărută. Sinuciderea a fost exclusă. Jaime Saade a abuzat-o sexual și a împușcat-o în casa ei. Mestre susține că mai era cineva la locul crimei.

Anchetatorii au găsit o grupă de sânge în camera lui Jaime Saade care nu se potrivea cu cea a lui sau a lui Nancy, dar dacă erau mai mulți oameni implicați, doar Saade știe. Interpolul a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui.

Mestre știa că șansele ca acesta să apară sunt mici și a decis să nu lase niciodată cazul să moară. Ca membru al armatei în rezervă, a urmat un curs de informații. Singura lui opțiune era să se apropie de familia fugarului, dar nu direct.

I-a contactat prin intermediul rețelelor de socializare cu patru profiluri fictive pe care le-a creat. Doi bărbați și două femei cu nume arabe și din regiunea Aracataca, locul de origine al soților Saade, cu care le-a câștigat încrederea. Timp de 26 de ani operațiunea nu a dat însă niciun rezultat.

Timpul alerga împotriva lui. În iulie 2023 pedeapsa împotriva lui Saade expira și, dacă nu era găsit, urma a fi eliberat și fără acuzații.

La sfârșitul anului 2019, cuvintele cheie au început să apară în chat-urile cu oamenii din Saade. „Samaria” a fost cheia. Mestre și doi colonei care lucrau la anchetă l-au legat de Santa Marta (un oraș de coastă columbian) și trăgând mai multe sfori și folosind conversații virtuale, numele unui complex turistic numit Belo Horizonte a ieșit la iveală. ”Dacă s-ar fi ascuns în acel oraș din Brazilia?”, s-au întrebat ei.

Interpolul a găsit acolo un bărbat care a răspuns la profil. El se numea Henrique Dos Santos Abdala. Era căsătorit și avea doi copii. Poliția braziliană l-a urmărit. Un pahar din care a băut într-un bar a servit pentru a verifica amprentele. Era Saade.

Era 26 de ani mai târziu de la moartea fiicei sale.

„Eram în biroul meu și de emoție am început să plâng. Am îngenuncheat și i-am mulțumit lui Dumnezeu”, își amintește Mestre despre momentul în care a aflat vestea arestării sale, la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Extrădarea în Columbia, din Brazilia, părea doar o chestiune de timp.

Ultima lovitură

Cazul a ajuns la Curtea Supremă de Justiție din Brazilia. Mestre era bucuros, convins că nimic nu poate da greș și că în câteva luni deținutul va ispăși o pedeapsă într-o închisoare din Columbia. În toți acești ani și-a îmbinat munca de arhitect cu căutarea neîncetată.

S-a despărțit și de mama lui Nancy, care locuiește în Spania, și s-a recăsătorit. Nu s-a mutat niciodată din Barranquilla. Celălalt fiu al său, cu patru ani mai mare decât fiica lui pierită, locuiește acum în Statele Unite și i-a dat o nepoată. Cei trei, mama, tatăl și fiul, vorbesc adesea între ei, pentru a-și spune unul altuia noutățile cazului.

Ultima veste a vent ca un șoc.

Doi judecători au votat în favoarea extrădării și doi împotrivă. Al cincilea era în concediu și justiția dictează că legăturile favorizează întotdeauna persoana condamnată.

„Au jucat cu soarta ucigașului fiicei mele ca și cum ar fi fost un meci de fotbal. Am plâns mult, am plâns mult pentru acest caz, dar nu am avut timp să jelesc, investigând mereu, dar nu obosesc, nu voi leșina niciodată”.

Mestre nu a cedat și de atunci caută doar o modalitate de a anula decizia. Opțiunea ca Saade să nu se mai întoarcă niciodată în Columbia nu este în capul lui: „O să-l aducem și va începe să plătească”.

„Nu este ușor”, explică avocatul Bruno Barreto, care consiliază familia și caută instrumente legale pentru a putea repeta votul instanței din Brazilia care a respins extrădarea criminalului.

Legea braziliană stabilește că extrădarea este posibilă numai atunci când infracțiunea nu a fost prescrisă în Brazilia sau în țara în care a fost pronunțată sentința. În Columbia, termenul de prescripție este programat pentru mijlocul anului 2023, dar în Brazilia, unde termenul de prescripție este de 20 de ani, pedeapsa nu mai era valabilă în 2020. Totuși, legea braziliană are în vedere că dacă învinuitul săvârşeşte o altă infracţiune, se consideră că a existat recidivă şi se reîncepe termenul prescripţiei.

Jaime Saade este acuzat și de fals și folosire de documente ilegale pentru a intra în țară cu o identitate falsă, deși cazul nu a fost încă judecat.

EL PAÍS a încercat fără succes să-l contacteze pe Saade, care „nu este interesat” să vorbească despre cazul său, explică avocatul său, Fernando Gomes Oliveira. Părinții săi au murit, iar frații săi au publicat o scrisoare la scurt timp după arestarea sa în care îl apăra pe condamnat.

Avocatul a fost de acord să vorbească. Acesta asigură că clientul său „este bine”, locuind în Belo Horizonte (Minas Gerais), unde este om de afaceri, „mergând mai departe cu viața lui”. El așteaptă judecata pentru că a intrat în Brazilia cu documente ilegale, dar nu se teme de o pedeapsă dură la închisoare. „Cel mult plata unei amenzi”, explică Oliveira. Căsătorit cu doi copii brazilieni, are sprijinul tuturor rudelor sale, atât în ​​Brazilia, cât și în Columbia. Oliveira se referă la ceea ce s-a întâmplat în Columbia drept „o tragedie” în viața clientului său.

Versiunea lui despre evenimente este foarte diferită de ceea ce spun anchetele. Într-o scrisoare scrisă când se afla într-o închisoare din Brazilia anul trecut, în timp ce Curtea Supremă decidea extrădarea, columbianul a insistat că fiica lui Mestre s-a sinucis.

„M-am dus la baie și după câteva minute am auzit o împușcătură. Am ieșit imediat și am văzut-o la pământ, cu mult sânge și un revolver lângă ea”, spunea el, în scrisoare.

Deși au găsit praf de pușcă în mâna stângă a lui Nancy, de care Saade se agață, ipoteza sinuciderii a fost exclusă. „Ancheta are inexactități grotești”, respinge acuzațiile Oliveira. Dacă intenția ar fi fost să o omoare, continuă el, „nu și-ar fi dus partenera la spital”. Avocatul regretă că clientul său nu a avut ocazia să se apere. Nu avea cum, pentru că a dispărut în acea noapte.

Sentința respinge versiunea lui. Nancy nu s-a sinucis. Praful de pușcă a fost găsit în mâna opusă față tâmpla în care a intrat glonțul, ceea ce ar fi forțat-o să facă o mișcare puțin probabilă pentru a se sinucide. Totuși, a fost violată, a avut lovituri pe brațe, pe coapse, pe zona vaginală și urme de piele sub unghii, semn că a încercat să se apere. Din casa lui Saade, aceasta a fost transportata la clinică într-o duba familiei, goală și învelită într-un cearceaf. Apoi Jaime a fugit.

Avocatul persoanei condamnate asigură că „nu mai există nicio posibilitate ca acesta să fie extrădat, nici măcar expulzat sau deportat de către autorități”.

Că Jaime va putea continua să trăiască în pace, la 58 de ani, sub numele de Henrique în Belo Horizonte. Însuși guvernul columbian consideră că este dificil.

„Actualul tratat de extrădare dintre Columbia și Brazilia prevede că, odată ce extrădarea unei persoane a fost refuzată, predarea persoanei nu poate fi solicitată din nou pentru aceleași fapte pentru care a fost acuzat”, a declarat Ministerul de Externe pentru ziarul El Heraldo, din Barranquilla, în luna martie a acestui an.

Mestre nu o concepe. Nici nu se gândește la asta. Firma internațională de avocatură Quinn Emanuel Sullivan & Urquhart LLP, de la biroul său din Washington, conduce eforturile împreună cu avocații brazilieni pentru a continua căutarea instrumentelor legale și a se asigura că justiția face dreptate înainte de sfârșitul sentinței.

Când a fost cunoscută hotărârea, tatăl fetei ucise le-a scris membrilor Curții Supreme o scrisoare pe care a difuzat-o în presa locală cu titlul ”Un criminal columbian este în libertate în Brazilia”, dar nu a primit răspuns.

„Și dacă va reuși până la urmă, ce ar face?”

— Găsește o modalitate de a-l face să vorbească. Vreau doar să știu de ce. M-am dus la usa si i-am spus sa aiba grija de ea. Uite cum am avut grijă de ea.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.