”La Chișinău și Sofia, două cupluri politice cu diplome de Harvard au ajuns să conducă țările vecine nouă”

”La Chișinău și Sofia, două cupluri politice cu diplome de Harvard au ajuns să conducă țările vecine nouă”

ianuarie 3, 2022 1

2022 debutează în Republica Moldova şi Bulgaria cu o situaţie pe care puţini ar fi anticipat-o anul trecut pe vremea asta: două cupluri politice cu diplome de Harvard (pe bune) au ajuns să conducă cele două ţări vecine nouă.

La Chişinău sunt la putere Maia Sandu şi Natalia Gavriliţă, care s-au cunoscut în timp ce făceau mastere în Public Policy la Kennedy School of Government a Universităţii Harvard. La Sofia, noul premier Kiril Petkov şi ministrul de finanţe Asen Vasiliev s-au întâlnit tot la Harvard, unde primul făcea MBA iar celălalt Economie.

În fine, va fi greu pentru că ambele echipe au un public propriu mobil, informat, exigent şi adesea cârcotaş, ce nu poate fi cumpărat cu subvenţii ori propagandă ieftină, cum fac ceilalţi.

Chiar dacă ar vrea să practice aceleaşi metode, cele două guvernări nu au controlul pe maşinăria de zgomote profund coruptă din cele două state, construită în deceniile de tranziţie, care va acţiona totdeauna contra lor, indiferent ce vor face sau nu vor face.

În ciuda tuturor aceste dificultăţi va fi interesant de urmărit “experiementul Harvard” în cele două ţări vecine, mai ales în oglindă cu modelul de guvernare complet diferit de la Bucureşti, pe moment mai aproape de ceea ce descria Krastev: o elită de pradă care sub-performează dar e acceptată tacit şi în cunoştinţă de cauză de o largă majoritate, pentru că oferă predictibilitate în sub-performanţa ei şi conexiune emoţională în vremuri tulburi. 

Sursa: Sorin Ioniță/Contributors.ro

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.