Literatura poate fi şi pe bloguri

octombrie 27, 2009 117

Afirmaţia din titlu ar putea părea una în contradictoriu cu opinia criticului literar Nicolae Manolescu. Acesta, prezent acum câteva luni la Târgu Mureş cu ocazia lansării „Istoriei critice a literaturii române”, susţinea ideea conform căreia „blogurile nu sunt literatură”. „Totuşi, aşa cum jurnalele publicate s-au dovedit a fi literatură, s-ar putea ca şi de aici să apară literatura” a mai adăugat criticul. Ideea că o scriere nu este literatură atâta timp cât nu este evaluată critic, poate fi adevărată şi de înţeles, mai ales când vine din partea unui critic de meserie. Dar cât este de corectă şi exactă în contextul actual, în care lumea, cu tabieturile ei, se mută încet şi sigur în spaţiul virtual?

Blogurile pot fi literatură pentru că literatura în esenţa ei nu ţine cont de forme, instrumente şi loc. Literatura poate fi şi pe frunze de palmier, zicea un director de editură. O poezie poate fi scrisă pe un perete şi tot e literatură, aş adăuga eu. Indiferent dacă vor ajunge vreodată să vadă lumina tiparului sau nu, unele scrieri de calitate de pe bloguri nu pot fi catalogate altfel decât literatură. Există texte pe suport electronic care respectă toate regulile de redactare şi exprimare, relevă un talent real şi se bucură de o expunere publică mai mare decât multe texte tipărite. Şi atunci  de unde rezidă refuzul unora de a accepta literatura blogurilor? Poate dintr-un conservatorism exagerat?

În cadrul acestui raţionament, ar trebui să ţinem cont şi de tendinţa publicării textelor doar în spaţiul virtual. Poate cărţile tipărite nu o să dispară, aşa cum nici pictura nu a dispărut odată nu apariţia fotografiilor. Însă numărul lor va fi din ce în ce tot mai mic. Literatura merge mai departe şi în mediul virtual pentru că „fondul transcende forma”. Un argument care întăreşte afirmaţia din titlu, chiar dacă am recepţionat-o ca pe un argument contra.

Dumneavoastră ce părere aveţi? Ce anume este literatură şi ce nu?

Tot pe tema internetului şi a literaturii, vă invit să urmăriţi o serie de şapte interviuri realizate la bookfest (click). Intervievaţi: Neagu Djuvara, Bogdan Hrib, Gheorghe Florescu, Ana Blandiana, Robert Şerban, Radu Paraschivescu, Alexandru Cristian Gonţ.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.