Lupta împotriva rasismului pe bloguri, partea de deasupra şi dedesubturile

iulie 7, 2009 0

Discuţie despre utilitatea interventiei in lumea blogurilor pentru temperarea  hate speech-ului care bintuie atit zona de opinie in ziare sau bloguri, dar si subsolurile pline de comentarii.
Cum e mai bine ca sa se si intimple ceva, ca sa diminuam discursul rasist? asta am discutat azi cîteva ore la sediul Agentiei de monitorizare a presei.
Ei au propus un text mai mult de solidarizare a mediilor blogăreşti deja curate, ba chiar o ştampilă prin care un blogăr îşi poate asuma apartenenţa la grupul antidiscriminare din sfera publică de exprimare. Am avut cu toţii corecturi, precizări de făcut.N-am nimic în principiu cu o astfel de solidarizare. Problema mea e că nu se luptă dur cu puterea discriminatorie. Sugestiile de duritate îi priveşte, culmea, mai ales pe blogări sau pe amărăştenii rătăciţi în labirintul libertăţii de expresie de pe net. Cu aceştia trebuie vorbit cît mai direct şi mai fără perdea, fără filtre inutile. Nu trebuie exilat discursul extremist în spaţiul intim, e cel mai grav lucru care se poate întîmpla – victimizarea rasistului nu e indicată.
Mă deranjează că ONG-urile sau personalităţile blogăreşti nu sar direct să atace discursul rasist propus de unele trusturi sau personaje celebre şi se orientează mai ales către bloguri şi comentariile de acolo. Dar, pînă la urmă, cred că undeva-cumva trebuie început. Totul e ca acest mic manifest să nu fie interpretat ca un atentat la libera exprimare.
Unii dintre cei prezenţi au spus că e nevoie de intervenţie ceva mai dură, că trebuie oprită avalanşa de rasism din forumuri sau din comentariile de pe bloguri, site-uri de informaţie etc. Există lege împotriva discriminării, a atacului rasist, trebuie aplicată sau măcar trebuie arătată utilizatorilor pentru a-i responsabiliza. Înţeleg această dorinţă de intransigenţă, dar eu o vreau întîi aplicată asupra nuanţelor discriminatorii din Paralment sau din rîndul vedetelor TV sau jurnalistice şi abia apoi aş vrea să se pună problema curăţeniei în zona de comentarii şi forumuri. Ce faci de exemplu cu  un articol precum cel scris de CTP despre handbalistul ucis? Îl publici, dar cenzurezi comentariile rasiste din subsol?
Aceasta e o primă postare pe subiect, voi reveni cu unele comentarii, dar după ce voi avea un text final al normelor S.P.E.R. – Stop Prejudecăţilor despre Etnia Romă!, campania din care a făcut parte şi discuţia asta.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.