Măsură în Spania: cei care refuză AstraZeneca nu vor fi vaccinați cu niciun alt tip de ser anti-COVID

Măsură în Spania: cei care refuză AstraZeneca nu vor fi vaccinați cu niciun alt tip de ser anti-COVID

martie 24, 2021 0

Ministerul Sănătății de la Madrid se vede obligat să gestioneze o situație complicată dată de respingerea serului farmaceutic anglo-suedez  de către unii cetățeni, după reluarea vaccinării cu AstraZeneca, relatează El Pais.

Autoritățile sanitare sunt ferme însă: într-un context de lipsă de produse, cine respinge injecția nu va fi vaccinat „deocamdată”, potrivit ministrului de profil.

Dozele planificate de vaccin ar acoperi cel puțin 70% din populația adultă, până în iunie.

Ministrul Sănătății, Carolina Darias, a răspuns luni la dilema momentului: „Deocamdată, [cine respinge serul AstraZeneca] nu va fi vaccinat ”.

Deoarece, „vaccinurile nu sunt iaurturi, nu poți alege aroma care îți place mai mult”, după cum susține un expert.

Vaccinul nu poate fi ales nici în Germania, Franța, Regatul Unit sau Belgia. Cel puțin pentru moment. Autoritățile italiene au anunțat că cei care refuză AstraZeneca ar putea primi altul mai târziu. Dar ceea ce este comun pentru toți este că, dacă cineva nu își dorește un vaccin astăzi, nimeni nu va putea garanta când va primi altul.

Oricine respinge vaccinul are un risc mult mai mare de posibile efecte adverse: covidul, care în februarie a ucis 161 de persoane la un milion de locuitori, cifră proporțional mai mare decât apariția trombilor.

Atât Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și Ministerul Sănătății din Spania repetă faptul că vaccinul AstraZeneca este sigur și că beneficiile acestuia depășesc cu mult posibilele riscuri.

Dar acest lucru poate să nu fie suficient pentru a-i convinge pe cei care se îndoiesc sau pe cei care se tem și preferă să nu se vaccineze.

 

Avatar
VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.