„Medalia de Onoare” și Ion Iliescu merg la Festivalul de Film de la Torino

noiembrie 17, 2009 0

medalia de onoareFilmul „Medalia de Onoare” , în regia lui Călin Netzer și cu un protagonist principal de calibru, în persoana lui Victor Rebengiuc, este singura producție românească în competiție la festivalul din Torino, aflat la cea de a 27 ediție și rezervat regizorilor care au în palmares maxim 3 lung metraje. Din distribuție mai fac parte Camelia Zorlescu, Mimi Brănescu și, atenție, Ion Iliescu. E chiar acel Ion Iliescu, care, potrivit cinemagia, își joacă (cum altfel?) propriul rol. Premiera filmului în cinematografele noastre va avea loc anul următor, așa că momentan zic și eu ce spune cinemagia.
„Ion are 75 de ani, este căsătorit cu Nina şi are un fiu, Corneliu, emigrat în Canada. Fiecare convorbire telefonică a lui Ion cu Corneliu este doar o nouă ceartă legată de decizia din 1989 a tatălui de a anunţa miliţia despre intenţia fiului de a fugi din ţară. Acest eveniment petrecut în urmă cu şapte ani a afectat iremediabil relaţia lui Ion cu soţia sa, care refuză să-i mai adreseze vreun cuvânt. Într-o zi, Ion primeşte prin poştă o Medalie de onoare acordată cu prilejul aniversării a 50 de ani de la încheierea celui de-al doilea război mondial. Scrisoarea care însoţeşte medalia pomeneşte despre fapte de arme deosebite. Ştiind că nu a făcut nimic care să-l îndreptăţească să fie considerat un erou, Ion primeşte medalia şi se foloseşte de ea pentru a recăpăta respectul familiei şi-al prietenilor. Dar cât timp va trece până se va descoperi impostura? ”
O să descoperim și noi sâmbătă, atunci când Claudiu Stanca, trimisul special voxpublica la TFF, ne va povesti cum au decurs ostilitățile.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.