Memorialul de la Sighet. Pentru ca merita!

iulie 10, 2008 0

Reproduc mai jos comunicatul de presa al celor de la Memorialul Sighet. Sint sigur ca veti gasi in el foarte mule informatii utile.
„Anul acesta, Scoala de Vara a Memorialului Sighet se va desfasura intre 14 si 21 iulie sub o forma deosebita. Daca pana in prezent au participat o suta de elevi, editia 2008 (a unsprezecea) va fi un experiment-antrenament pentru eventuala introducere in programa scolara a cursurilor despre represiunea comunista. Vor fi prezenti, de asta data, cincizeci de profesori de liceu si cincizeci de elevi, care, in paralel cu audierea cursurilor, vor imagina lectii de istorie recenta, asa cum isi inchipuie ca ar trebui sa se desfasoare in viitorul apropiat. O particularitate a acestei editii consta in raportarea acestei pedagogii a istoriei recente si la experienta altor tari (Bogdan Lis si reprezentanti ai Solidaritatii si ai Institutului Memoriei Nationale vor explica situatia din Polonia, iar profesorul Leon Volovici va descrie metoda folosita in Israel in predarea Holocaustului).
Despre relatia dintre argumentele condamnarii comunismului si situatia actuala din Romania vor discuta in jurul mesei rotunde mai multi membri ai Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste (Constantin Ticu Dumitrescu, Sorin Iliesiu, Romulus Rusan, Vladimir Tismaneanu – presedinte al comisiei -, Cristian Vasile, acad. Alexandru Zub), care se vor intreba in ce masura recomandarile acestui raport au putut fi aplicate in cei aproape doi ani scursi de la prezentarea lui.
Dintre numele participantilor din strainatate la aceasta scoala de vara se disting cele ale binecunoscutului profesor englez Dennis Deletant, ale scriitorului german Hans Bergel si ale celor doi comunistologi de talie mondiala Stéphane Courtois si Thierry Wolton.
Dupa incheierea Scolii de Vara, St. Courtois si Th. Wolton vor oferi o conferinta de presa la Bucuresti, la sediul Institutului Cultural Francez (Bv. Dacia nr. 77), marti 22 iulie, orele 11, asa incat vor putea fi cunoscuti si de cei ce nu au putut face deplasarea la Sighet.
Stéphane Courtois (care este de noua ani si rector al Scolii de Vara de la Sighet) a coordonat „Cartea neagra a comunismului” (1998) si „Dictionarul Larousse al comunismului” (2008), iar Thierry Wolton a publicat in 1992 lucrarea care l-a facut celebru, „KGB in Franta”, iar anul trecut „Al patrulea razboi mondial”, o analiza a situatiei mondiale de dupa 11 septembrie 2001.
Ziaristilor care vor sa participe la Sighet sau care doresc programul complet al celei de a XI-a editii a Scolii de Vara le putem oferi detalii suplimentare in urma unui mail la [email protected].”

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.