Merkel, de la 35.000 € – leafă la 15.000 € – pensie. Austria i-a dat permis pe viață la concerte. Somnul și plimbările – cap de listă
Au întrebat-o de multe ori în ultimele luni: ce va face Angela Merkel după ce va părăsi Cancelaria germană, unde a slujit 16 ani? În septembrie, a recunoscut că de când a intrat în politică nu a avut niciun minut liber pentru a decide ce va face în continuare.
Dar a spus-o prima oară într-o întâlnire cu autoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie, aceeași în care a mărturisit pentru prima dată: „Da, sunt feministă”, după ce a evitat să se pronunțe pe această temă în cele trei decenii petrecute în funcții publice.
„Am împlinit 67 de ani și nu mai am o perioadă infinită de timp. Vreau să scriu, vreau să vorbesc, vreau să fac drumeții, vreau să stau acasă, vreau să văd lumea. Am decis să încep prin a nu face nimic și să văd ce se întâmplă mai departe”, a spus ea.
Nimeni nu și-a imaginat-o pe Merkel petrecându-și timpul degeaba acasă și cu atât mai puțin după ce în urmă cu câteva zile solicitarea pe care a prezentat-o Bundestagului de a avea propriul birou pe bulevardul Unter den Linden din Berlin a fost scursă în presă.
Toți foștii miniștri de externe au dreptul la birou, personal și șofer, dar documentul în care Merkel solicită nouă angajați (doi directori de birou, doi consilieri specializați, trei administrativi și doi șoferi) tocmai a confirmat că fostul cancelar urmează să dezvolte un anumit tip de activitate publică.
În acest moment, se știe că pregătește un memoriu politic pe care îl va scrie la patru mâini alături de una dintre cele mai apropiate confidente a sa, Beate Baumann.
Cea care este șef de cabinet al lui Merkel din 1992 anticipează că volumul pe care îl pregătesc nu va fi o autobiografie obișnuită.
„Cancelarul nu vrea să-și spună viața, ci să-și explice principalele ei decizii politice cu propriile ei cuvinte și să le raporteze la traiectoria ei de viață”, a spus Bauman. pentru Der Spiegel.
Povestea va sări din criză în criză: criza financiară, criza euro, criza refugiaților, criza coronavirusului.
Este prima dată când enigmatica Baumann, care nu a acordat niciodată un interviu, permite unui mediu de presă să-i citeze cuvintele.
Proiectul va dura doi sau trei ani.
„Eu și cancelarul am știut clar că dacă am face această carte am fi noi înșine, fără un scriitor din umbră, fără istorici sau jurnaliști”, detaliază Beate Bauman.
Merkel s-a mutat în fostul birou al lui Margot Honecker, fosta ministră a Educației din fostul RDG comunist și soția fostului președinte Erich Honecker, într-o clădire deținută de Bundestag, pe 71 Unter den Linden.
Predecesorul său Helmut Kohl avea și el biroul acolo, când a părăsit cancelaria.
Merkel și soțul ei, omul de știință Joachim Sauer, vor continua să locuiască în centrul Berlinului, în apartamentul lor închiriat lângă Insula Muzeelor, deși s-ar putea să-și permită acum mai multe evadari într-o casă pe care o dețin în cartierul rural din Berlin, Uckermark, lângă Templin, orașul est-german în care a copilărit fostul cancelar.
Se știe că cuplul este foarte pasionat de plimbările lungi în natură, unul dintre puținele hobby-uri pentru care este cunoscută Merkel.
Un altul pe care l-au făcut public este muzica clasică. Cuplul este un obișnuit la concertele și operele din Berlin și nu ratează de obicei festivalurile de la Bayreuth și Salzburg (Austria), unde cu siguranță vor fi văzuți în următoarele ediții, vara.
Guvernul austriac tocmai i-a oferit lui Merkel un permis pe viață pentru ca aceasta să nu piardă niciun spectacol. Până acum, a plătit ea însăși biletele, se spune în comunicatul ministerului de externe al țării vecine.
Rămâne de văzut dacă, în plus, va începe să susțină prelegeri, să scrie pe forumuri de presă sau să participe ca speaker la un eveniment internațional.
Este complet exclus să facă precum Helmuth Kohl sau predecesorul său imediat, social-democratul Gerhard Schröder, care au început afaceri private la scurt timp după ce au părăsit mandatul. Nici nu ar putea: o lege din 2015 interzice acum mutarea în afaceri, în primul an.
Ceea ce a sugerat este că va fi disponibilă ca noul guvern să o consulte din când în când, iar succesorul său, Olaf Scholz, a spus la transferul șefului guvernului că ar dori să audă părerea ei.
Dacă se va întâmpla, va fi în cazuri specifice și în privat, spune politologul Andrea Römmele. Nu este de așteptat să comenteze politica actuală sau să dea sfaturi publice noului Executiv. „Merkel a plecat”, subliniază profesorul de la Hertie School of Governance.
Fosta cancelară va continua să primească salariul integral – aproximativ 35.000 de euro pe lună – pentru trei luni, jumătate din acea sumă cel mult pe o perioadă de tranziție de 21 de luni, iar apoi va avea dreptul la o pensie de circa 15.000 de euro, potrivit calculelor Deutsche Welle.
Îl va folosi pentru a călători prin lume? La un moment dat, ea a spus că și-ar dori să se întoarcă la universitățile care i-au oferit titlul de onoare pentru a putea vorbi în liniște cu studenții.
Dacă ar fi făcut-o, ar vizita două duzini de orașe din 13 țări, din China până în Statele Unite. Poate va petrece un timp în Italia, unde soțul său a fost numit profesor la Universitatea din Torino.
Joi, în prima zi după părăsirea funcției, ziarul Bild a fotografiat-o intrând în noul ei birou, la 8:20 a.m. Nu este clar că va lua o pauză, deși în această vară a spus când și-a luat doctoratul la Universitatea ”Johns Hopkins” că vrea să se bucure de timpul liber după 16 ani de serviciu neîntrerupt în țara sa:
„Poate că voi încerca să citesc ceva, ori o să închidă ochii dacă o să fiu obosită, așa că o să trag un pui de somn și apoi o să vedem”.