Mircea Geoană: ”NATO nu va intra în conflict cu Rusia, dar ajutăm Ucraina. România n-a fost niciodată atât de influentă în lume”

Mircea Geoană: ”NATO nu va intra în conflict cu Rusia, dar ajutăm Ucraina. România n-a fost niciodată atât de influentă în lume”

martie 22, 2022 0

Secretarul general adjunct al NATO a declarat într-un interviu pentru Antena 3 că Rusia și Vladimir Putin au unit Occidentul mai mult ca niciodată.

Totodată, Mircea Geoană consideră că România nu a fost niciodată mai pozitiv privită în lume ca acum de când a izbucnit războiul din Ucraina.

Principalele declarații ale lui Mircea Geoană

Preşedintele Biden, liderul unei ţări mari, cu interese globale, cu o opinie publică internă vine pentru a doua oară în Europa pentru a-şi întâlnii aliații europeni.

Nu am văzut America în 30 de ani atât de implicată, atât de intim implicată cu aliații săi europeni cum văd acum, dar situaţia excepțională a necesitat măsuri excepționale.

Din estimările noastre vom acționa pentru a sprijini Ucraina. Şi nu este o formă de a escalada războiul, ci este un drept consfințit în cartea ONU. Dreptul la autoapărare, iar noi îi ajutăm să îşi apere ţara.

„Vom ajuta Ucraina. Nu intrăm în conflict cu Rusia, chiar dacă sunt apeluri”

Nu intrăm în conflict cu Rusia, chiar dacă sunt apeluri. Avem o responsabilitate şi pentru ucraineni, dar avem o responsabilitate şi pentru milioanele de oameni care trăiesc în țările NATO.

Deci suntem atenți şi sunt convins că avem înțelegerea momentului excepțional pe care îl trăim.

Trebuie să fim la înălţimea acestui moment istoric, dar avem şi suficient de multă ințelepciune şi experienţă, astfel încât să fim siguri că astfel de lucrurile nu escaladează.

România este punctul cel mai serios, ancora strategică cea mai fermă. Dar cred că interesul pe termen lung este să fim şi o punte pentru a face business, pentru a face investiții şi a ne putea dezvolta. Nivelul de influenţa strategică al României este mai sus decât oricând.

Sunt mândru de cum au primit românii ucraineni acasă, iar impactul pe brandul de ţară este un lucru care mă face să fiu mândru atât ca lider NATO, dar şi ca român”, a explicat Mircea Geoana, Secretar General al NATO pentru Sinteza Zilei de la Antena 3.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.