”Puteți să-mi dați și 113 ani de închisoare, nu mă veți speria!” Putin îl ”execută” pe Navalnîi cu justiția

”Puteți să-mi dați și 113 ani de închisoare, nu mă veți speria!” Putin îl ”execută” pe Navalnîi cu justiția

martie 22, 2022 0

Speriat că războiul pe care Rusia îl pierde în Ucraina ar putea să-l debarce de la putere, Vladimir Putin vrea să se asigure că nu apare nimeni care să îi ia locul.

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, cea mai importantă voce a opoziţiei ruse împotriva Kremlinului şi care ispăşeşte în prezent o sentinţă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un caz despre care susţine că este instrumentat politic, a fost declarat vinovat marţi într-un alt caz, pentru care riscă încă 13 ani de închisoare, relatează AFP.

„Navalnîi a comis o înşelăciune sau furtul bunurilor altora de către un grup organizat”, a declarat Margarita Kotova, în cursul pronunţării hotărârii judecătoreşti de un tribunal care s-a deplasat la sediul închisorii din Pokrov, unde se află încarcerat disidentul de aproximativ un an.

Procurorii ruşi încearcă să-l transfere pe Navalnîi într-un penitenciar de securitate maximă pentru încă 13 ani de închisoare pentru escrocherie şi sfidare a instanţei, notează Reuters.

Navalnîi, care a fost încarcerat în ianuarie 2020, imediat la sosirea sa la Moscova din Germania, unde primise îngrijiri timp de cinci luni după ce fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok în Siberia, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de doi ani şi jumătate de închisoare într-un penitenciar la est de Moscova pentru încălcarea condiţiilor eliberării condiţionate într-un caz despre care atât el, cât şi opoziţia rusă susţine că a fost montat de Kremlin.

Navalnîi nu îşi recunoaşte vinovăţia, calificând dosarul drept unul politic de la un capăt la altul. În zilele audierilor în acest caz, judecătoarea Margarita Kotova a vorbit la telefon de mai multe ori cu unul dintre responsabilii administraţiei prezidenţiale ruse, Evgheni Vladimirov, susţine un asociat al lui Navalnîi, Ivan Jdanov, care a obţinut desfăşurătorul acestor discuţii.

Navalnîi însuşi, vorbind în cadrul dezbaterii, a citit datele şi orele exacte ale acestor apeluri şi a sugerat că procesul său se află sub controlul Kremlinului, conform Radio Svoboda şi Meduza.io.

„Nu aveţi decât să cereţi 113 ani de închisoare pentru mine. Oricum nu mă veţi speria”, a declarat Navalnîi în timpul procesului, de profesie avocat, care a atras atenţia procurorului că pentru escrocherie legislaţia rusă prevede pedepse cu mult mai mici decât s-a cerut pentru el.

În ultimul său discurs, Navalnîi s-a pronunţat împotriva războiului în Ucraina, acuzând autorităţile ruse de declanşarea acestuia şi a spus că FBK nu va înceta sa funcţioneze, ci va „deveni global”. (Agerpres)

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.