Misterul morții patronului pro-rus al Pro TV în SUA

Misterul morții patronului pro-rus al Pro TV în SUA

martie 29, 2021 0

Miliardarul ceh Petr Kellner, proprietarul PRO TV, se numără printre cele cinci persoane care și-au pierdut viața sâmbătă în urma prăbușirii unui elicopter în Alaska, potrivit The New York Times.

Detalii, AICI.

El se afla la bordul unui elicopter închiriat, Airbus AS350 B3, care s-a prăbușit în apropierea ghețarului Knik din Alaska.

O singură persoană aflată la bord a supraviețuit, iar starea sa este gravă, dar stabilă, potrivit Alaska State Troopers citată de G4Media.

Omul de afaceri ceh era un practicant al schiatului pe ghețar, un sport extrem, foarte scump, care presupune lansarea pe ghețar, dintr-un elicopter special adaptat, pentru a coborî pe zăpada neatinsă de nimeni până atunci.

Costul unei astfel de aventuri era de aproximativ 15.000 de dolari de persoană.

Kellner controlează grupul ceh PPF Group, care a cumpărat de la gigantul american AT&T pachetul majoritar de acțiuni al Central European Media Enterprises (CME), compania – mamă a Pro TV, tranzacție aprobată în toamna anului trecut de Comisia Europeană.

Petr Kellner (55 de ani), cel mai bogat om din Cehia, care a ajuns la un acord pentru cumpărarea companiei-mamă a PRO TV de la grupul american AT&T, deține un imperiu economic cu legături extrem de strânse cu piața rusă, dar și cu China, potrivit presei locale și internaționale.

Kellner este, potrivit presei locale, unul dintre apropiații președintelui Milos Zeman, un pro-rus convins și un militant pentru reorientarea Cehiei spre Rusia și China.

În 2014, Kellner și Zeman au fost protagoniștii unui scandal politic major după ce presa locală a scris că președintele s-a întors dintr-o vizită de stat în China cu un avion privat închiriat de miliardar.

Kellner participase la întâlnirea dintre președinții Zeman și Xi Jinping, dat fiind că el operează și pe piața din China afaceri în domeniul împrumuturilor nebancare (prin compania Home Credit), dar și în domeniul telecom, unde compania O2 are un parteneriat cu Huawei.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.