Moartea unei femei extraordinare cu care am fost prieten

februarie 2, 2008 0

Scriu acum pentru foarte puţini. Pentru mine şi pentru apropiaţii  Sandei Aronescu.  Unii or fi aflat că Sanda a murit,altii mă tem că nu.  Am cunoscut-o în 1991,  la „Cotidianul” , după ce îi tot întîlnisem numele ca traducatoare a filmelor pe care le vedeam la TVR.  O ţineam şi ca pe o traducătoare de mîna întîi din literatura de limbă engleză.

Era cea mai veselă şi uneori cea mai nedescurcăreaţă femeie singură din România. Avea două fete, atunci adolescente, şi spre deosebire de multe femei care fac şi pe mama şi pe tata copiilor lor, Sanda n-avea temeri de viitor. Îşi botezase cîinele Jos Iliescu şi, cînd îl striga, inteligentul animal se lăsa mai întîi la pămînt. Cînd am aflat că avea aproape 20 de ani mai mult decît mine, nu mi-a venit să cred. Era un camarad impecabil cu care mă tutuiam şi mă sictiream fără nici o problemă. După ce ne-am despărţit –  adică eu, Ştefan Agopian şi Nae Prelipceanu  am plecat de la „Cotidianul” , iar ea a rămas, nu i-a luat-o nici unul dintre noi în nume de rău.

 După apariţia Protv-ului Sanda e invitată acolo să facă faimoasa broşură-program săptămînală a acestui post de televiziune. Nu cunosc detalii, dar după ce broşura a ajuns la un tiraj absolut confortabil, Sanda s-a văzut trimisă la plimbare.  Mi-a telefonat veselă să mă anunţe că a scăpat de o grijă, dar m-a şi întrebat dacă nu văd vreun loc disponibil pentru ea în presă. A treia sau a patra zi, Sanda mă anunţă că şi-a rezolvat problema. Aproape că  îi simţeam privirea veselă prin telefon, în timp ce îi auzeam vocea uşor cîrîită  ca de pasăre de pradă inteligentă.

 Sanda era o femeie bine  educată, nu numai cultă. Pînă în 1989 făcea parte din categoria inadaptabilor utili. După aceea, această femeie mîndră fără fasoane s-a trezit la fel de iandaptabilă. La fel cum n-a pupat unde şi pe cine trebuia pînă în 1989, Sanda n-a devenit pupăcioasă de ocazie nici după aceea.

Credea în Dumnezeu, astfel că atunci cînd i s-a diagnosticat un cancer direct la creier, fără nici un semn prevestitor, n-a fost contrariată şi n-a luat asta ca pe o pedeapsă. Era prietenă apropiată cu Ştefan Agopian, căruia i-a povestit ce i s-a întîmplat. Prin septembrie, Agopian mi-a spus că e nasol cu Sanda, şi ca va fi operată pe creier. Asta m-a prins într-un moment în care moartea bîntuia la mine în familie, aşa că nu m-a atins. Apoi Ştefan Agopian mă anunţă că operaţia a mers bine. Aproape că m-am mirat, dar dacă Sanda scăpase, ce mai era să zic.

 Acum, mă sună Agopian să-mi spună că prietena noastră a murit. Ce era să-i zic. Ori că Dumnezeu a luat-o din greşeală, ori că s-a gîndit să-i scurteze drumul către Rai.

 

 

 

 

 

 

                                                                       

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.