Mor copii pe capete de COVID: decese mai multe cu 200%, infectări cu 600%! Medic: „Nu am mai văzut așa ceva”

Mor copii pe capete de COVID: decese mai multe cu 200%, infectări cu 600%! Medic: „Nu am mai văzut așa ceva”

iunie 22, 2021 0

Un focar major de infecții cu Covid-19 la copii și adolescenți atrage atenția și generează îngrijorare în rândul medicilor și autorităților braziliene.

Conform Sistemului de Informații pentru Supravegherea Epidemiologică a Gripei (Sivep-Gripă), în perioada martie-aprilie a acestui an, țara sambei a înregistrat 23.411 noi spitalizări în rândul acestui segment juvenil al populației.

Odată cu aceste date, publicate la începutul lunii iunie, au început să apară frecvent în mass-media cazuri de decese și recuperări ale minorilor supuși unor tratamente lungi și dureroase.

Maria Clara si familia ei

Portalul UOL, cel cu cel mai mare public național, arată în această lună imaginea micuței María Clara, o fetiță de 11 ani cu sindrom Down, care a fost infectată de noul coronavirus în noiembrie anul trecut, ca și toată familia ei, în orașul Doutor Camargo, la 464 km de Curitiba, în sudul țării.

În timp ce părinții și-au revenit, ea a trebuit să fie intubată timp de o lună, a petrecut patru luni în spital și încă nu e recuperată.

María Clara și-a pierdut 50% din păr și mișcarea picioarelor, deoarece virusul i-a afectat sistemul nervos central. Pentru a-și reveni, efectuează zilnic sesiuni de fizioterapie pulmonară și motorie și doarme cu o mască care o ajută să extindă plămânii. Acestea sunt posibilitățile pe care familia lui i le poate oferi în afara sistemului public de sănătate, lucru pe care majoritatea copiilor brazilieni nu îl au la dispoziție.

O jumătate de milion de morți în Brazilia

Wallace Casaca

Aceste date sunt extrem de îngrijorătoare în momentul în care Brazilia tocmai a trecut de o jumătate de milion de decese și în timp ce populația complet vaccinată este abia aproape de 12%. Cu 220 de milioane de locuitori, Brazilia este aproape de Statelor Unite, care încă conduce clasamentul deceselor, dar are un avantaj în ratele de vaccinare, unde 45% din locuitori sunt deja complet imunizați.

Potrivit unei platforme de date create de cercetători din Universitățile din São Paulo (USP) și din statul São Paulo (Unesp), cu sprijinul Fundației Fapesp, a Guvernului din São Paulo, în martie, Brazilia a avut 13.011 spitalizări de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani, în timp ce în aprilie, au existat 10.400 de cazuri.

Până pe 17 mai, platforma înregistrase 4.733 spitalizări ale copiilor și adolescenților, ajungând la 7.164 pe 24 mai, ceea ce înseamnă 2.431 de spitalizări noi în doar o săptămână!  De aceea, s-a activat o alarmă în sistemul de sănătate.

„S-a spus puțin despre problema cazurilor și spitalizărilor copiilor, deoarece în primul val s-a crezut că sunt rezistenți la Covid-19 și la cele mai grave cazuri”, a explicat pentru publicația Folha de São Paulo, coordonatorul platformei, Wallace Casaca.

„Odată cu apariția noilor tulpini, scena s-a schimbat”.

Studiul compară lunile din decembrie 2019, când Covid-19 nu fusese încă detectat în Brazilia, cu cel din 2020, iar rezultatul spitalizărilor copiilor și adolescenților din cauza coronavirusului a crescut cu 618%, crescând de la 1.062 la 7.626 de internări. În privința comparației cu decesele, creșterea a fost de 218,18%.

Grupa de vârstă 0-4 ani, cea mai afectată

Francisco Ivanildo de Oliveira Junior

Infectologul Francisco Ivanildo de Oliveira Junior, manager de calitate al Spitalului de Copii Sabará, din São Paulo, consideră că creșterea procentului de copii spitalizați reflectă explozia cazurilor Covid-19 din Brazilia.

„De ceva timp severitatea la copii a fost minimalizată. Covid-19 la copii nu este o gripă mică. Știm, iar cifrele sunt acolo pentru a demonstra că poate lua forme grave”, spune el.

În perioada ianuarie – 24 mai 2021, țara a înregistrat 46.717 noi spitalizări și 886 decese de copii și adolescenți, ceea ce reprezintă deja 60,9% din toate spitalizările noi și 36,9% din decesele raportate pe parcursul anului 2020.

Grupa de vârstă între zero și patru ani se concentrează cel mai mare număr de spitalizări (28.361) și decese (522). În luna mai, de exemplu, din cele 7.164 de înregistrări, 4.448 au aparținut acestei grupe de vârstă.

Pentru infectologul brazilian, problema nu se află în școli, ci în îngrijirea care trebuie dublată acasă.

Oliveira Junior crede că există o mare posibilitate ca aceste cazuri să crească acum, când este iarnă în emisfera sudică. „Am observat deja în spitale că secțiile ATI sunt mai aglomerate”, avertizează el, cu privire la un al treilea val care se profilează în Brazilia.

Doar într-un singur stat, 109 copii și adolescenți morți într-o lună

Statul Minas Gerais a înregistrat luni două decese cauzate de coronavirus, unul al unui băiat de 10 ani și altul al unui adolescent de 19 ani.

Potrivit datelor din buletinul epidemiologic al Departamentului Sănătății (SES), începutul pandemiei, în martie 2020, cel puțin 49 de adolescenți au murit din Covid19 în cel de-al treilea stat cel mai important din Brazilia, alături de 31 de bebeluși și 29 de copii de la 1 la 9 ani, confirmând un total de 109 vieți pierdute în acea grupă de vârstă.

În statul Paraíba, în nordul țării, au fost raportate cazuri grave și în rândul copiilor, care au fost intubați.

Dr. Tito Livio

Săptămâna trecută, doi adolescenți, în vârstă de 11 și 12 ani, au fost internați la Spitalul Municipal Pedro I, un băiat de 9 ani a ajuns în Spitalul de Copii și un altul mai mic, de trei ani, a fost transferat din orașul Campina Grande, un spital public  João Pessoa, din cauza lipsei de locuri în terapie intensivă.

În toate cele patru cazuri, copiii au avut un anumit tip de comorbiditate, cum ar fi convulsiile, sindromul Down și paralizia cerebrală.

Într-un interviu acordat portalului G1, al grupului Globo, directorul spitalului Pedro I din Campina Grande, Tito Livio, a relatat că copiii reacționau bine la tratament.

„Într-un an de pandemie, nu am mai văzut așa ceva. Am văzut cazuri răspândite ici-colo. Dar acum, patru în același timp au fost afectați și cu o evoluție foarte rapidă. Așa că atrage multă atenție”, a spus medicul.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.