Motivele ascunse pentru care Putin aruncă vina pe Occident pentru atacul de la Moscova. O analiză de Ana Maria Păcuraru

Motivele ascunse pentru care Putin aruncă vina pe Occident pentru atacul de la Moscova. O analiză de Ana Maria Păcuraru

martie 27, 2024 0
Atacul mortal din sala de concerte de la Moscova încă atrage atenția asupra modului în care Rusia țintește spre inamicii din Occident cu orice ocazie. Iar asta pentru că oficialii de la Kremlin, în frunte cu Vladimir Putin, au negat că motivele din spate ar fi islamiste, chiar și după ce Statul Islamic a recunoscut faptul că este în spatele tragediei care a luat 139 de vieți în câteva secunde. 

Ce motive are liderul rus să arunce vina, de fapt, pe Occident și Statele Unite, ne explică jurnalistul Realitatea PLUS, Ana Maria Păcuraru.

„In urma evenimentelor tragice din Moscova, felul in care a reactionat Rusia este destul de interesant. Se pare ca nu prea vor sa auda de ideea ca ar fi fost ceva legat de motive islamiste, chiar daca ISIS si-a revendicat acest atac.

Ei bine, pare ca au strategia lor, incercand sa indrepte discutia spre alte piste, sa spunem, mai internationale.

Haideti sa va explic de ce cred ca fac acest lucru:

Pentru inceput, cand lucrurile se incing, guvernele au tendinta sa vrea sa tina lumea unita. Si ce metoda mai buna, decat sa arati cu degetul spre niste inamici de aiurea.

Război în Ucraina, ziua 763. Situație „dificilă” pentru trupele Kievului în Donbas. Drone kamikaze, doborâte deasupra unor regiuni ucrainene – LIVE TEXT

Asta nu numai ca aduce lumea impreuna, dar poate sa si distraga atentia de la problemele interne, sa zicem de la cum se ocupa de securitate, sau ce politici externe au.

Apoi sa arunci cu acuzatii spre SUA sau Ucraina, cum fac rusii, poate sa fie un fel de tactica de presiune diplomatica, mai ales cand relatiile cu aceste tari sunt deja tensionate. Este ca si cum ar incerca sa-si justifice propriile miscari in zona, pictand celelalte tari ca pe niste agresori.

Cand vine vorba de tot felul de acuzatii in spatiul public, adesea este un mixt de adevar si manipulare, asta este clar. Sugerand ca SUA si Ucraina ar putea da un deget in plasa, Rusia s-ar putea sa vrea sa creeze un pic de confuzie, sa alimenteze niste povesti care le-ar servi lor bine pe plan international.

Privind putin spre regiune, faptul ca anchetatorii rusi se duc chiar acum in Tadjikistan arata ca sunt pe urmele unor retele de teroristi care, zic ei, ar avea legaturi pe acolo. Stim ca regiunea aceea are problemele ei cu extremismul.

Si nu in ultimul rand, aceste acuzatii pot face parte dintr-o strategie mai mare de securitate, cu scopul de a identifica si de a neutraliza retelele teroriste, fie prin colaborari internationale, fie prin actiuni pe cont propriu”, a spus Ana Maria Păcuraru la Realitatea Plus.

Ana Maria Păcuraru dă tonul în politica internă și internațională, din fruntea Departamentului Externe. Emisiunea „Raport de Zi revine”, din 25 martie, la Realitatea PLUS

Sursa: Vox Publica

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.