Grupul infracțional din jurul lui Florian Coldea, noi dezvăluiri bombă. Cum încercau băieții cu crypto să ascundă urmele?

Grupul infracțional din jurul lui Florian Coldea, noi dezvăluiri bombă. Cum încercau băieții cu crypto să ascundă urmele?

martie 26, 2024 0

O nouă investigație jurnalistică realizată de Iosefina Pascal pentru Solidnews aruncă în aer afacerea Cryptodata și dezvăluie implicarea directă a lui Florian Coldea și Dumitru Cocoru în acest business extrem de bănos. Un business din care niciunul dintre cei implicați nu recunoaște că ar face parte. Doar că o serie de convorbiri halucinante îi dă de gol pe protagoniști. Toate acestea arată încă o dată că tot ce au prezentat jurnaliștii Realitatea Plus este adevărat.

Faptul că se dezic de afacerile cu criptomonede ar putea fi încă o dovadă a modului în care băieții deștepți acționează. Potrivit Solidnews, în mai multe rânduri, Ovidiu Toma, împreună cu complicii săi Bogdan Mărunțiș, Lavinia Capră, sora lui Ovidiu Toma, Adina Niculae, sotia lui Ovidiu Toma, Adela Mărunțiș si mulți alții, au făcut numeroase plăți suspecte folosind bani cash.

Vezi DOC

Iar modul de operare era următorul: un băiat, pe care ei îl numeau „Moșu”, venea și aduna sacoșe cu bani la sediul CryptoDATA, banii fiind obținuți din vânzarea de criptomonede la cetățeni chinezi din Dragonul Roșu. Pe scurt, Toma îi dădea Moșului criptomonede, iar Moșul le dădea criptomonedele chinezilor care îi dădeau la schimb sume mari de bani.

Banii cash ar fi fost folosiți pentru achiziții personale nelegale, făcute de Ovidiu Toma și complicii săi, facturate fictiv prin diversele firme pe care acesta le controlează, se arată în anchetă.

CONVORBIRE WhatsApp

Printre achiziții, scrie Solidnews, sunt de la bunuri precum carpete pentru sufrageria mamei lui Toma sau plase de țânțari, la mașini de lux, mobilier sau bilete de avion pentru vacanțe de lux.

Potrivit anchetei, gruparea CryptoDATA a recurs inclusiv la falsificarea unor semnături ale ofiterului DIICOT, Adela Marunțiș și ale pilotului MAPN, Bogdan Maruntis, pentru a finaliza anumite plăți.

BĂRBAT:- Mi-a dat Bogdan formularul, asta de printat, el a semnat, mai trebuie să semnezi tu.
A. Mărunțiș: – Trebuie doar scos la imprimantă. Îl scanez eu apoi sa le trimit lor.
BARBAT: – M-a pus să fac eu. El a semnat deja, nu a zis să îl las acasă, mi-a zis să semnez eu pentru tine și deja e și scanat.
A. Mărunțiș:  În fine, trimite-l așa cum e.

Iar un alt exemplu flagrant este momentul în care Ovidiu Toma afirmă că a plătit 10.000 de euro cash unui notar care apare în multiple contracte suspecte încheiate de Ovidiu Toma și gruparea CryptoDATA.  Un alt exemplu este sacoșa cu 2 miliarde de lei (vechi –  N.R.) livrată lui Silviu Capră, cumnatul lui Ovidiu Toma.

– Dă-i lui Capră 2 miliarde, te rog
– Ok, dar îmi mai trebuie și mie în firmă.
– Păi nu au venit 4 pungi?
– Și Robert programatorul nu și-a luat salariul luna trecută, și luni e 15, îi vrea pe toți de pe 2 luni azi. A rămas că îmi aduce lei peste 3-4 ore. Acum venise cu 30 de mii de euro. Hai că a intrat acum pe ușă.

Un alt exemplu concret îl reprezintă un dialog halucinant în care Ovidiu Toma și sora sa, Lavinia Capră, administratora unora dintre firmele lui Toma, decid că trebuie să iasă din firme pentru a putea primi fonduri europene și guvernamentale.

Imagine

sursă: Solid News

Cum sunt posibile toate aceste nereguli? Ei bine, contabila acestor firme este Elisabeta Mărunțiș, mama lui Bogdan Mărunțiș, cea care a transformat Gerom S.A. în fabrică de criptomonede. Ea ar fi fost băgată în aceste afaceri pentru că știe să facă diverse scamatorii astfel încât nimeni să nu-i deranjeze. Potrivit Solidnews, în 2020 a avut loc un control aranjat al ANAF chiar pe 23 decembrie, când toți funcționarii publici erau plecați în vacanță, la sediul CryptoDATA. După acest control nu s-a întâmplat absolut nimic.

CAPTURĂ CONVERSAȚIE

Gruparea CryptoDATA a mutat pe ascuns toți minerii de la Gerom S. A. În 2020 au închiriat un tir și zeci de nepalezi care să preia toate calculatoarele de minat de la Gerom S. A. și să le ducă într-o clădire achiziționată tot pe ascuns de Ovidiu Toma în Ciorogârla. Noul sediu al fermei a fost vizitat chiar de către CRBL, partenerul lui Ovidiu Toma și Bogdan Mărunțiș în afacerea Gerom S. A.

În sediul din Voluntari al CryptoDATA „pereții au urechi”. Asta le-a spus chiar Ovidiu Toma complicilor după ce, în timpul nopții, niște apropiați de-ai lui Florian Coldea au instalat tehnică de interceptare în sediul CryptoDATA. Dar mai interesant este faptul că Florian Coldea, zis „Boss” în discuțiile dintre cei de la CryptoDATA, are propriul său birou în sediul CryptoDATA:

vezi CONVERSAȚIA

Investigația arată și faptul că sediul CryptoDATA este vizitat și de Dumitru Cocoru și Dumitru Dumbravă. Ba chiar „nea Cocoru”, cum îl alintă gruparea, a trecut pe la sediu pentru a ridica telefoanele criptate fabricate în China și a le distribui către diverse persoane.

Din conversațiile obținute de Solidnews reiese că printre persoanele la care ajung telefoanele criptate se numără mafioți ruși, angajați ai MAPN, foști ofițeri STS și alte persoane de peste hotare.

“Valera” este Valeriu Gori, basarabeanul arestat în 2013 după ce DIICOT a demonstrat că făcea parte dintr-o grupare de traficanți de țigări care era condusă de celebrul mafiot moldovean Ion Gușan, zis Nicu Patron.

Cu alte cuvinte, potrivit anchetei, un angajat al MAPN, Bogdan Mărunțiș, vinde telefoane criptate unor cetățeni ruși, unor mafioți ruși în România și, concomitent, colegilor săi din cadrul MAPN.

Vox Publica
[email protected]
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.