NASA: ultimii 7 ani au fost cei mai calzi din istorie. Iulie 2021 – cea mai fierbinte lună înregistrată de omenire

NASA: ultimii 7 ani au fost cei mai calzi din istorie. Iulie 2021 – cea mai fierbinte lună înregistrată de omenire

ianuarie 14, 2022 0

În mijlocul unei veri înăbușitoare din punct de vedere istoric, un cercetător de la NASA a stat în fața Congresului și a declarat adevărul științific de netăgăduit, de netăgăduit: „Efectul de seră a fost detectat”, a spus James Hansen. „Și ne schimbă clima chiar acum.”

Era în 1988. Temperaturile globale au fost atunci cu aproximativ 0,6 grade Celsius (1,1 grade Fahrenheit) peste media preindustrială. A fost, la acea vreme, cea mai caldă perioadă de 12 luni pe care oamenii de știință au văzut-o vreodată.

Niciunul dintre noi nu va mai experimenta însă vreodată un an atât de răcoros!

În 2021, temperaturile globale au fost între 1,1 și 1,2 grade Celsius (2,2 grade Fahrenheit) peste media preindustrială, potrivit noilor date de la NASA, National Oceanic and Atmospheric Administration și Berkeley Earth, citate de Washington Post.

În ciuda noului model meteorologic ”La Niña”, în Oceanul Pacific, care tinde să răcească planeta, 2021 a fost aproximativ egal cu al șaselea cel mai cald an observat vreodată, spun oamenii de știință.

Toți cei mai calzi șapte ani din istorie s-au întâmplat în ultimii șapte ani.

Noile seturi de date despre temperatura globală, care provin de la trei dintre cele mai importante instituții de cercetare climatică din lume, sunt pline de semne alarmante ale unei lumi în criză.

Mai mult de două duzini de țări, care găzduiesc aproximativ 1,8 miliarde de oameni, au experimentat cei mai călduroși ani din lume, anul trecut. Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată de omenire.

Valul de căldură care a incendiat nord-vestul Pacificului în vara trecută a fost „cel mai anormal eveniment de căldură extremă observat vreodată pe Pământ”, în cuvintele unui om de știință – un dezastru atât de grav încât ar fi fost practic imposibil într-o lume fără schimbări climatice.

În general, anul trecut nu a doborât atâtea recorduri globale – s-a clasat pe locul șapte cel mai jos pentru acoperirea de zăpadă din emisfera nordică, pe locul nouă ca întindere medie a gheții arctice și pe locul 10 ca număr de furtuni tropicale, în funcție de setul de date consultat.

Dar faptul că 2021 nu a rescris cărțile de istorie îl face și mai serios, a spus climatologul NASA Gavin Schmidt.

Ea subliniază măsura în care emisiile umane de gaze cu efect de seră, în principal din arderea combustibililor fosili, au schimbat fundamental și irevocabil planeta.

Chiar și anii nu chiar atât de răi sunt dramatic mai răi decât orice ar fi putut fi imaginat cu o generație în urmă. Variația naturală, precum influența de răcire a lui ”La Niña”, abia dacă poate îmblânzi tendința necruțătoare de încălzire creată de om.

Nu mai departe de zilele trecute, Australia a egalat cea mai fierbinte zi din istoria sa, după ce un oraș de coastă a înregistrat o temperatură de 50,7 grade Celsius.

Temperatura atinsă joi în Onslow, Australia de Vest, a egalat un record stabilit în 1962, în Australia de Sud. Însă acest record ar putea fi doborât în Onslow și zonele învecinate, pentru că temperaturile vor crește ușor în cursul zilei de vineri, relatează BBC.

Valul acesta de căldură extremă vine după ce Australia de Vest s-a confruntat luna trecută cu incendii mari de vegetație. Un incendiu izbucnit lângă Margaret River a pârjolit peste 6.000 de hectare de teren.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.