Ne taie Putin gazul în plină iarnă? Occidentul, tot mai îngrijorat că atacul Rusiei nu va fi doar militar

Ne taie Putin gazul în plină iarnă? Occidentul, tot mai îngrijorat că atacul Rusiei nu va fi doar militar

ianuarie 28, 2022 0

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut joi o conversaţie lungă cu preşedintele american Joe Biden, cu care a discutat despre acţiuni comune în vederea reducerii tensiunilor cu Rusia, informează Reuters, citată de Agerpres.

Washingtonul sprijină Ucraina în confruntarea cu Moscova, după ce Rusia a dislocat zeci de mii de militari în apropierea graniţei cu Ucraina în ultimele săptămâni. Rusia neagă însă că are intenţia să îşi atace vecinul.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Joe Biden i-a repetat joi omologului său ucrainean Volodimir Zelenski că Statele Unite şi aliaţii săi vor răspunde „hotărât” în cazul unei invazii ruseşti şi a vorbit despre o asistenţă economică sporită, potrivit unui comunicat de presă.

Preşedintele SUA „ia în considerare un ajutor economic suplimentar” pentru Ucraina, a mai anunțat Casa Albă.

SUA au declarat că pregătesc sancţiuni economice severe în cazul unui atac asupra Ucrainei, au livrat echipament militar Kievului şi sunt, de asemenea, dispuse să îşi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, dacă este necesar. O intervenţie militară americană în Ucraina, care nu este membră a NATO, este însă exclusă.

Președintele Biden a afirmat că există o posibilitate reală ca rușii să invadeze Ucraina în februarie. A spus acest lucru public și a avertizat în legătură cu acest lucru de luni de zile”, a transmis purtătoarea de cuvânt a Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, Emily Horne.

Una dintre cele mai mari îngrijorări ale Occidentului este aceea că Rusia va tăia livrările de gaz către Europa în plină iarnă.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, iar o treime din toate livrările trec prin conductele ucrainene în drumul lor spre celelalte țări de pe continent.

În ultimul an, exporturile de gaze rusești au fost cu o pătrime mai reduse decât în mod normal, iar liderii europeni se tem că o invazie a Ucrainei ar putea prevesti o catastrofă energetică în situația în care livrările de gaze vor fi reduse și mai mult.

Oficialii Casei Albe au spus săptămâna aceasta că administrația Biden se pregătește să finalizeze o înțelegere care „va garanta că Europa o să supraviețuiască acestei ierni și primăveri”. Negocierile prevăd ca mai multe țări producătoare să trimită gaze naturale lichefiate (GNL) în Europa pe calea apei.

Discuțiile americanilor se concentrează, cel mai probabil, asupra Qatarului, unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale și al doilea cel mai mare exportator de GNL din lume, depășit doar de Australia.

Qatarul este un aliat important al Occidentului din Orientul Mijlociu și a furnizat GNL Marii Britanii și altor țări europene de mulți ani, livrate pe vase-cisternă în condiții de „super-răcire”. Libia ar putea de asemenea să ajute, având în vedere apropierea geografică de Europa.

SUA ar putea să joace un rol direct în suplimentarea rezervelor de gaze a Europei. În ultima lună, o cantitate record de gaz natural lichefiat o din Statele Unite au ajuns în porturile europene.

Americanii sunt foarte interesați să încurajeze Europa să renunțe la dependența de gazele rusești și la proiectul gazoductului Nord Stream 2 în favoarea propriilor rezerve de gaze de șist.

Un proiect de extindere a instalaţiei subterane de stocare a gazelor naturale de la Chiren, nord-vestul Bulgariei, va fi finanţat cu un grant de 78 de milioane de euro de la Uniunea Europeană, transmite BTA.

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.