Neuropsiholog celebru: nu dați telefonul pe mâna copiilor în vârstă de până la 12 ani!

Neuropsiholog celebru: nu dați telefonul pe mâna copiilor în vârstă de până la 12 ani!

ianuarie 9, 2022 0

Etapa care merge de la naștere până la 12 ani este o fază prețioasă în care copiii învață să se conecteze cu viața, prin joacă. Nu există un moment mai fericit sau mai oportun pentru a privi lumea cu ochii mari.

Cu toate acestea, copiii petrec mai mult timp conectați la ecrane. Puneți un copil de un an în fața unui telefon, pentru a-l ajuta să mănânce, și el nu se va conecta cu privirea mamei ei pe tot parcursul mesei.

Puneți telefonul în fața unui copil de doi ani și el va fi frustrat de fiecare dată când mănâncă fără el.

Cel de șase ani, dacă are o consolă video, își va pierde interesul pentru desen. Copilul de 8 ani nu va mai manifesta interes pentru a citi cărți, dacă poate juca Fortnite, iar cel de 10 ani va prefera să se uite la telefon atunci când iese de la școală, în loc să se joace cu prietenii.

Nu este o chestiune de inteligență, de clasă socială sau de bune intenții. Este pur și simplu o chestiune de cum funcționează creierul nostru.

De fiecare dată când primim un mesaj, vedem o reclamă sau un nou stimul pe rețelele de socializare, primim o doză mică de dopamină; o descărcare de plăcere care stă la baza circuitelor plăcerii și motivației umane.

Acesta este motivul pentru care suntem atât de atrași de ecrane. Creierul nostru nu se poate abține să se uite la dispozitivul nostru din nou și din nou, deoarece, chiar dacă ne este greu să recunoaștem, bombardarea constantă cu stimuli vizuali noi și perfect proiectați provoacă dependență.

Este senzația de a privi ceva surprinzător din punct de vedere vizual, după care ai nevoie de o altă doză, încă una și încă una…

Mai avem și alte circuite cerebrale, precum circuitul serotoninei, care se activează atunci când vorbim față în față cu un prieten, terminăm o sarcină dificilă sau ajutăm o persoană care are nevoie.

Serotonina produce un sentiment de conexiune, scop și satisfacție. Spre deosebire de dopamina, care poate provoca frenezie, nu avem nevoie de o altă doză imediată de serotonină, deoarece aceste emoții aduc un sentiment de calm.

Într-o lume din ce în ce mai rapidă și mai incertă, suntem surprinși de numărul tot mai mare de cazuri de depresie în copilărie și sinucidere printre tineri, dar realitatea este că tinerii noștri încearcă să se agațe de viață prin stimuli și experiențe digitale atât de superficiale și efemere încât doar reușesc să vadă viața precum o zgârietură pe suprafața unui material.

Amânarea utilizării telefoanelor mobile până la vârsta de 12 ani poate oferi copiilor noștri timpul de care au nevoie pentru a dezvolta un creier mai puternic; cu capacitatea de a experimenta sentimentul profund de calm și scop pe care toți îl simțim atunci când îi ajutăm pe alții și ne simțim mulțumiți.

Și asta… este de neprețuit, pentru că este ceea ce îi va ajuta cel mai mult să se simtă conectați la viață și să agațe de ea atunci când au mai mare nevoie.

Sursa: Álvaro Bilbao/IDEAS

Álvaro Bilbao este neuropsiholog și autor al mai multor cărți, printre care „Creierul copilului explicat părinților” 

VoxPublica
VoxPublica
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.