Nevoia de Kovesi. Mesajul DNA despre lupta anticorupție din România, după Raportul MCV

Nevoia de Kovesi. Mesajul DNA despre lupta anticorupție din România, după Raportul MCV

iunie 9, 2021 0

Plecarea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA a lăsat instituția ”rănită” de politicienii care vor să blocheze lupta anticorupție. Nu e o spune Kovesi, ci ultimul Raport MCV.

Deșii unii politicieni, mai ales europarlamentari, s-au grăbit să laude ”progresele” menționate în Raport, DNA nu se lasă influențată de factorul politic și privește în ograda proprie, unde politicul a creat multe daune, prima fiind decapitarea celei mai performante echipe de până acum.

DNA transmite că a făcut şi face eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, însă subliniază că Raportul MCV publicat marţi de Comisia Europeană punctează şi unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupţiei, respectiv legile justiţiei, Secţia specială şi neîntărirea capacităţilor tehnice ale instituţiei, relatează Agerpres.

„Ca urmare a publicării, la data de 8 iunie 2021, a Raportului Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV), DNA face următoarele precizări. Conducerea DNA, împreună cu personalul instituţiei, a făcut şi face eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, aşa cum constată şi Comisia Europeană în Raportul MCV: mai multe dosare trimise în judecată, mai multe condamnări obţinute, mai puţine achitări şi mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâştigare a încrederii cetăţenilor”, declară DNA într-un comunicat de presă remis miercuri.

Potrivit DNA, în pofida acestor aspecte pozitive, care ţin doar de efortul DNA în combaterea corupţiei, Raportul MCV punctează şi unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupţiei, şi anume:

* nerepararea modificărilor aduse legilor justiţiei în perioada 2017 – 2019 (inclusiv înfiinţarea SIIJ), care au dus la o criză acută de personal la DNA;

* nepunerea de acord a legislaţiei în vigoare cu deciziile Curţii Constituţionale;

* neîntărirea capacităţilor tehnice ale DNA.

„DNA asigură cetăţenii României că îşi va continua activitatea în mod susţinut şi eficient astfel încât obiectivul de referinţă numărul 3 din Mecanismul de cooperare şi verificare – Lupta împotriva corupţiei la nivel înalt – să fie atins”, mai afirmă sursa citată.

Avatar
Ionuț Filip
Ionut Filip
Lasă un răspuns

Your email address will not be published.